Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


produžena menstruacija


Autor Poruka

Modesty28

12.04.2017. 12:15

Poštovani,
imam nepunih 48 godina, u odličnoj sam formi, prilično se zdravo hranim, mada imam porok a to je pušenje, ali nikad više od 10 cigareta dnevno, većinom 5. posljednjih mjeseci menstruacija koja mi je inače redovita i točna u trajanju od 6-7 dana i koja je dolazila svako 30 dana, sada mi dolazi 28., 27., pa evo i 26. dan od prvog dana menstruacije. Ovaj mjesec mi je tako uranilo i traje 9 dana, doduše posljednja tri dana uglavnom samo sukrvica. Napominjem da sam prvog dana menstruacije doživjela veliki stres i usljed toga se razboljela: jaka, neprekidna bol u želucu i upala sinusa, što mi je nepoznanica jer sam posljednje dvije godine zdrava i inače, osim poneke epizode sa sinusima. LP

Ivo Balenović, dr. med.

12.04.2017. 17:00

Poštovana,
obzirom na godine normalno je da se menstruacijski ciklus poremetio. U pravilu u početku se vrijeme između dva krvarenja smanjuje, zatim produljuje dok menstruacija potpuno ne izostane.

Stasha

04.12.2017. 14:40

Postovani Dr.
Imam 29godina,3 djece.
Imala sam 1spontani pobacaj, normalni porod i carski rez.. Dosad sam imala redovnu menstruaciju ciklus od 28dana i 5dana normalne menstruacije... Međutim sada 26.11.sam dobila sve ok samo uz bolove u trbuhu i do sada nije prestalno 8 dan vec krvarim.. Prvo bude smedji iscjedak sa zgrusanom krvi ili sluzi i onda poslije cista krv i tako vec 3 dana.. Jos imam bol u doljnjem dijelu kicme i osjetim blagi bol u trbuhu ali na tren..
Unaprijed hvala na odgovoru.. Lijep dan vam zelim.

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2017. 18:30

Poštovana, bez pregleda je teško reći o čemu se radi. Prema opisanom moguće da je u pitanju produljeno djelovanje žutog tijela. Savjetujem ginekološki pregled.

Nikoldixi

14.01.2018. 12:00

Poštovani,
Imam 21 godinu i redovne polne odnose, menstruacija mi je skroz neredovna, dešavalo se da kasni i po 20 dana jedan mesec, onda sledeci dobijem normalno i traje 4 do 5 dana. A prosli mesec sam dobila u dan sto bi se reklo ( 2og decembra ) i trajala mi je 11 dana s tim da je prvih 3 do 4 dana bilo obilno a ostalih dana po malo, a sada sam dobila 4og januara i traje mi vec 11sti dan ali nikako ne prestaje , u pocetku je bilo po malo tek od 9og dana je pocelo da curi normalno a do tada je bilo samo po malo. Ne pijem nikakve kontracepcijske pilule i te stvari.
Ne znam koji je uzrok da ovoliko dugo traje. Šta vi mislite zašto je to tako ?

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2018. 18:50

Poštovana, moguće da se radi o slabijoj funkciji žutog tijela koje nakon ovulacije luči hormon progesteron. Ukoliko ga ne luči u dovoljnim količinama krvarenje se može javiti prije menstruacije ili se nastaviti nakon menstruacije. Takovo stanje liječi se uzimanjem gestagena (progesterona) u drugoj fazi ciklusa. Ukoliko bi se takva krvarenja ponavljala posjetite liječnika.

mmari93

16.01.2018. 00:35

Poštovani,
ja imam 24 godine koristim pilule od 18. godine zbog neredovnih ciklusa, a Novynette već 10 meseci i nemam problema sa štitnom žlezdom, analize rađene letos, sve je u redu (osim gamma gt koji je povišen zbog pilula). Sve je bilo u najboljem redu do ove menstruacije. Naime, onog dana kada sam je dobila, počela sam sa dijetom i ne jedem ugljene hidrate već nedelju dana, što je velika redukcija za mene. Problem je taj što krvarim svih 7 dana, što do sada nije bio slučaj jer su mi menstruacije trajale 3 dana uz pilule. Krvarenje je obilnije nego obično sa velikim i brojnim ugrušcima i ne izgleda kao da će uskoro prestati. U međuvremenu sam počela i da koristim tampone, normal, striktno prateći uputstva, ako je to bitno. Molim Vas, recite mi da li je produženo krvarenje zbog dijete (i pored pilula) i da li se trebam brinuti?
Zahvaljujem unapred na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2018. 18:15

Poštovana, tako obilno krvarenje nije uobičajeno uz tablete. Savjetujem da se javite liječniku radi pregleda i obrade. Trebalo bi učiniti koagulogram.

mmari93

17.01.2018. 09:50

Poštovani,
koagulogram je rađen u septembru i svi rezultati (vreme krvarenja i koagulacije, INR) su bili u granicama normale. Da li je moglo nešto da se promeni od tad? Da li su mi pilule postale previše slabe? Da li nemam više zaštitu? Ali ne razumem kako tako odjednom. Znam da bi trebalo otići doktoru, ali moj ne radi do daljnjeg i zbog toga Vam se obraćam za pomoć.

Ivo Balenović, dr. med.

17.01.2018. 10:55

Ukoliko Vam liječnik ne radi javite se u hitnu ambulantu da se ustanovi razlog krvarenja i uvede eventualna terapija. Bez pregleda je nemoguće reći o čemu se radi, možemo samo pretpostavljati.

mmari93

19.01.2018. 21:50

Postovani,
Uspela sam da dodjem do svog ginekologa koji je uradio ultrazvuk gde se videlo da u materici imam heteroehogeni sadrzaj (mislio je da je u pitanju zaostali ugrusak koji nije izasao jer se grlic materice zatvorio) ali ipak mi je dao uput za beta hcg jer nije bio siguran. Rezultat je 1,5 i ako sam dobro shvatila, to znaci da nije u pitanju trudnoca. Medjutim, on radi sad u utorak, a meni krvarenje ne staje. Da li mogu ja nesto da uradim da zaustavim to krvarenje i kako je moguce izbaciti taj ugrusak?

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2018. 16:35

Poštovana, nalaz bete pokazuje da nije u pitanju trudnoća. U slučaju jačeg krvarenja propisuju se tablete ergometrin koje pospješuju kontrahiranje maternice. Pokušajte ih uzeti u apoteci uz naknadnu dostavu recepta.

Atica123

09.03.2018. 07:00

Postovani.
Vec 7 dana imam menstruaciju. Prva 3 dana je bila normalna kao i inace ,ali zadnja 4 dana krv je samo na papiru,kada se malo dublje obrisem krvi ima.Nekad sa sitnim ugruscicima nekad bez njih. Test negativan. Prije ove menstruacije sve ostale su bile uredne. Mozete li okvirno reci zbog cega se desava i sta je uzrok ,da li ima razloga za brigu ?
Hvala unaprijed. Srdacan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2018. 13:00

Poštovana, vjerojatno se radi o produljenom djelovanju žutog tijela i posljedičnoj blagoj hormonskoj neravnoteži. Nije ništa opasno.

Boba2017

21.09.2020. 00:10

Pozdrav, imam insulinsku rez. I produzene cikluse sa jako bolnim ovulacijama i imam problem sa progesteronom, zadnji put sam imala menstruaciju 30. Juna i od tada nisam imala uopste ovulacijsku bol niti iscjedak tako da vjerujem da ovulacije nije ni bilo, da bi mi se javilo blago krvarenje 11.09, 3 dana je bilo jedva vidljivo samo na papiru i onda sam dobila menstruaciju koja traje i sada mada nije jaka vec je oskudna bila cjelo vrijeme i nije bila bolna, ali me brine duzina ciklusa inace uvjek traje nekih 5-6 dana. Stim da naglasim da sam pozitivna trenutno na covid. Da li je to zabrinjavajuce? Da li duze traje zato sto nisam dobila menstruaciju 2 mjeseca?

Ivo Balenović, dr. med.

21.09.2020. 10:15

Poštovana, menstruacija je produžena zbog toga jer je jedno vrijeme izostala. Savjetujem da uradite analizu hormona i da Vam se uvede terapija radi regulacije ciklusa. Oralna kontracepcija (ako ne želite trudnoću) ili Duphaston (ako planirate trudnoću).