Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Progesteron


Autor Poruka

M4C1

29.01.2019. 11:10

Postovani! Nisam nasla temu koja bi mi odgovorila na pitanja pa postavljam novu. Dakle danas idem vaditi progesteron u serumu jer mi je danas 21. dan ciklusa, ali postoji mogucnost da sam trudna jer smo decko i ja imali nezasticene odnose za vrijeme plodnih dana. Obzirom da me ginekolog salje na te pretrage nakon tih spolnih odnosa, zanima me ukoliko progesteron bude nizak, a ja trudna, je li prekasno za pocetak sa terapijom u vrijeme ocekivane menstruacije ukoliko ne dode vec do pobacaja? Jer sam imala vec jedan spontani te me strah da opet ne izgubim bebu.
Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

29.01.2019. 16:05

Poštovana, ukoliko je došlo do oplodnje progesteron će sigurno biti visok. Terapija progestronom je samo potpora žutom tijelu koje ga u slučaju trudnoće luči u visokim koncentracijama. Ta potpora je samo 'kap u moru' u odnosu na količine koje proizvodi organizam.

M4C1

29.01.2019. 16:05

Takoder, samo da se nadovezem, danas, prema kalendaru 8 dana prije menstruacije mi se pojavio blago smedi iscjedak, ali u jako jako maloj kolicini te je neugodnog mirisa. Inace nemam nikakvu upalu jer sam bila na pregledu te imam smedi iscjedak 2-3 dana prije menstruacije pa sam zabrinuta.

Ivo Balenović, dr. med.

30.01.2019. 13:35

Ako je iscjedak neugodnog mirisa najvjerojatnije se radi o upali. Rodnicu nastanjuju mnogobrojne bakterije i kada se malo poremeti fiziološka flora one mogu porasti i izazvati upalu. Smećkasti iscjedak pred menstruaciju može biti zbog slabije funkcije žutog tijela, a može se raditi i o implantacijskom krvarenju. Bez pregleda se ne može znati o čemu se radi.