Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Provera tablete


Autor Poruka

Kuglicaa

14.09.2022. 22:40

Postovanje,unazad pola god ciklus se poremetio,moje predpostavka zbog stresa,produljeno traje ili dodje po par dana ranije.Inace imam 43 god.
Prije mjesec dana radjen papa koji je uredan,radjen uz isto sve uredno i prepisane su mi provera tablete 2×10 mg od 15-25 dana.Dan prije nego sam ih pocela piti bila sam na uzv gdje je receno da je sve uredno a na 14 dan ciklusa endometrij 10mm,popila sam 10 dana provera tablete i posto ni nakon 9 dana od popijenih tableta nisam dobila menstruaciju,otisla sam juce na uzv,receno mi je da je endometrij 3mm,jajnici hez folikula i da je sce normalno i da se ne zna kada ce mi menstruacija nastupiti jer izgleda da ulazim u predmenopauzu(genetski)to je samo predpostavka.Danas se pocinje javljati pomalo krvarenje i bol u stomaku kao prilikom menstruacije.Posto treba da putujem i letim avionom,malo duzi put,to me ujedno plasi otkud da pocinje krvarenje a receno mi je da je endometrij 3mm i da nema naznake da bi krvarenje na osnovu toga sto je tanak uopste moglo zapoceti.Sad me jos veci strah i panika hvata na osnovu cega pocinje.Znam da provera izaziva krvarenje ali na navodno tako tanak endometrij me zbunjuje jer mi je i receno da necu dobiti.Oprostite ako sam malo zbrda zdola napisala ali sam zaista uplasena i zbunjena jer me strah da ne dodje do nekig jakog krvarenja pred ili u putu i kako uopste na 3mm.

Ivo Balenović, dr. med.

16.09.2022. 11:35

Poštovana, nakon prestanka uzimanja terapije (provera) trebalo bi nastupiti krvarenje. Krvarenje neće nastupiti samo kod žena u menopauzi (i kod trudnica, a to je isključeno). Endometrij debljine 3 mm je pretanak da bi došlo do normalnog krvarenja. Da li je žena u menopauzi može se provjeriti analizom hormona.