Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ranica i krvarenje


Autor Poruka

Iskra81

21.07.2017. 12:55

Postovani, vec nekoliko godina imam ranicu na grlicu materice. Kontrolisem se redovno, nedavno sam bila na kolposkopiji i radila Papa test, sve je ok i doktor kaze da bi je samo trebalo pratiti. Ono sto meni stvara neugodnost je blago krvarenje u toku ili nakon polnog odnosa. Kako to rjesiti? Hvala vam unaprihed!

Ivo Balenović, dr. med.

21.07.2017. 17:25

Poštovana, zona transformacije (ranica) je obilno prokrvljena i može doći do krvarenja kod odnosa. Ukoliko je papa test uredan,nema potrebe za liječenjem jer je to normalno mjesto na kojem se jedna vrsta stanica zamjenjuje drugim.

Iskra81

21.07.2017. 19:55

Postovani doktore, hvala na odgovoru. Ipak, moram jos da vas pitam zar je moguce da treba da uzmem kao normalno to sto mi se pojavljuje sukrvica prilikom ili posle odnosa? To stvara neprijatnost i meni i partneru. Da li postoje bar neke biljne vaginalete ili nesto sto bi mi preporucili da pokusam da bar ublazim ranicu? Hvala jos jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2017. 12:05

Poštovana, vremenom će doći do zamjene stanica (višeslojni pločasti epitel prerasti će preko cilindričnog) i 'ranica' će se smanjiti.. Možete uzeti neki od vaginalnih probiotika koji će pomoći uspostavljanju ravnoteže vaginalne flore. Eventualno se može učiniti i krioterapija kojom se uništava cilindrični epitel ('ranica') i pomaže da ga višeslojni pločasti epitel preraste. Tada će 'ranica' nestati. Važno je znati da 'ranica' nije patološki proces, nego samo mjesto gdje jedna vrsta stanica (cilindričnih) izlazi iz maternične šupljine na vrat maternice gdje se inače nalazi druga vrsta stanica (višeslojnih pločastih).