Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rendgen kraljeznice i kuka i trudnoca


Autor Poruka

ivanaml

14.05.2011. 23:25

postovani,prije 15-ak dana sam bila na rendgenu kraljeznice i kuka,zadnja menstuacija mi je bila 3.4. i danas sam saznala da sam trudna...zanima me koliko je to zracenje opasno za plod i sto se sve moze dogoditi?
odgovor bi mi trebao sto prije jer sam jako zabrinuta....unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.05.2011. 17:30

Poštovana, svakako da nije dobro da ste učinili par rengenskih ekspozicija u donjem dijelu tijela. Svakako ste to napravili u najosjetljivijem trenutnu u vrijeme kad je došlo do oplodnje i neposredno nakon nje.
Svakako da je povećan rizik od malformacija ploda. Nekog jedinstvenog stajališta nema.
U većini situacija savjetuje se prekid trudnoće iz medicinskih razloga, premda još jednom navodim da nema jedinstevnog mišljenja oko toga.
Savjetujem da otiđete kod radiologa koji Vam je radio dijagnostičke rengenske pretrage da točno napiše što je točno rađeno , koliko ekspozicija i koja je ukupna doza.
Nakon toga se javite svome ginekologu koji će poduzeti daljnje nužne korake.

ivanaml

17.05.2011. 00:30

postovani....hvala na odgovoru....danas sam bila na pregledu i ginekolog mi je rekao da se vidi trudnoca al da se jos ne vidi plod i da mi jos ne zna nista rec jer mi ciklus nije redovit,idem u ponedjeljak opet...ako nesto nije u redu da ce bit spontani pobacaj....mozete mi samo rec ima li imalo nade da sve bude ok?onako,iz iskustva....hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.05.2011. 15:10

Poštovana, svakako je potrebno pogledati ultrazvukom za tjedan dana. Vjerujem da će se plod do tada vidjeti.