Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sekret neugodnog mirisa


Autor Poruka

Plavonastrafte

24.11.2015. 10:45

Postovani doktore,
Unazad dve meseca mi se povremeno javlja redak sekret neugodnog mirisa, a taj miris je jos izrazeniji tokom menstruacije. Zbog toga sam otisla na pregled pre dve nedelje. Uradjen manualni pregled, vaginalni uz- sve ok. Uradjen Papa test po metodi LBC ThinPrep PAP i nalaz uredan, NILM, mikroorganizmi nisu prisutni, kao ni druge promene, nalaz II grupa. Takodje uradjen vaginalni i cervikalni bris i u oba pise samo lactobacilus spp.
Medjutim, ja i dalje imam problem sa tim retkim belicastim sekretom neprijatnog mirisa.
Mene zanima da li bi se bakterijska vaginoza videla na ovim brisevima ili treba posebno da je radim? Da li imate jos neki savet za mene?
Unazad dve godine prolazim kroz jako stresan period, ali ne znam da li to moze biti uzrok.
Imam 34 god, jedno dete i uredne menstruacije.
Unapred hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.11.2015. 22:10

Vjerovatno se radi o anaerobnim bakterijama čija je izolacija dugotrajna i zahtjevna. Sugeriram korištenje probiotika lokalno i na usta. Npr. Linex lady, Lactogyn i sl.

Plavonastrafte

25.11.2015. 14:00

Postovani doktore, puno Vam hvala na odgovoru. Puno sam citala o BV, i onda sam ( uglavnom na stranim sajtovima) pronasla da postoji i CV - cytolityc vaginosis, gde postoji nekontrolisan rast lactobacilla. Moji simptomi se uglavnom tu uklapaju, a i na brisevima mi je samo to izolirano, tako da pretpostavljam da bi to mogao biti moj problem. Ako znate ista o ovome, molim Vas napisite, mislim da bi mnogima koristilo. Svakako cu razgovarati sa svojim dr. Jos jednom, puno hvala i lep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.11.2015. 19:10

Citoliza je odlika promjenjenih stanica i nema veze s laktobacilima.