Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sindrom karpalnog tunela u trudnoći


Autor Poruka

Tamica

30.10.2018. 15:55

Poštovani, u 34 tjednu trudnoće sam i SKT imam već od sredine drugog tromjesečja. Kako se trudnoća bliži kraju, bolovi su sve jači i sa šaka mi se trnci i peckanje šire do ramena, ide do te mjere da ne mogu kroz noć spavati od bolova. Masaža i slane kupke pomažu, ali me zanima i da li bi mogla uzimati neki prirodni diuretik - čajevi, čičak, maslačak, komorač, kopriva, list breze. Uz to, bila bi zahvalna za svaki savjet kako da si olakšam trenutno stanje.
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2018. 22:20

Poštovana, zbog hormonske promjene i nakupljanja tekućine u trudnoći se može razviti sindrom karpalnog kanala, najčešće u zadnjem tromjesečju. Slobodno možete koristiti diuretike na prirodnoj bazi, one koje ste nabrojali. Preporučljivo je tijekom noći imobilizirati zglob kako bi se umanjio pritisak na živac. Možete koristiti običnu daščicu obloženu tkaninom kako bi šaka ostala u ravnom položaju i time se izbjegao pritisak na živac. Ukoliko bi se smetnje pojačavale treba razmisliti o lokalnoj primjeni kortizonskih preparata. Manje doze kortizona ne mogu škoditi trudnoći. Porođajem će prestati simptomi i neće biti potrebe za daljnjim liječenjem.