Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Slika ultrazvuka


Autor Poruka

pero12345

11.07.2017. 09:55

Poštovani,
Dogodila mi se neplanirana trudnoca, prvi dan posljednje menstruacije je bio 16.05. A datum začeća 04.06. Na prvom ultrazvuku je sve bilo u redu, no, nikakvih bolova,simptoma ili poteškoća nije bilo. Trenutno sam u 7.ili 8.tjednu (prema procjenama), no, prošli tjedan je slika ultrazvuka bila zbunjujuća.
Urin ima jak miris, neugodniji nego kod upale mokraćnog kanala. Zadnjih tjedan dana imam bolove u gornjem i donjem trbuhu i mucnine tokom cijelog dana, no mokrim svega 3 puta dnevno, grudi me vise ne bole i trenutno stanje je slicnije jakom PMS-u. Tijelo me boli kao kada imam virozu a iscjedak je obilan, u komadima i bijele boje. Prošli tjedan su izlazili rozo-crveni komadi 2 dana, kada sam dozivjela jaku, probadajucu bol, a ultrazvucna slika je pokazala samo gestacijsku vreću bez ploda, s 2 hematoma a oko vreće je bilo puno crnih tockica nalik na ugruške. Čekam analizu urinokulture ali smatram da crnih tockica i ugrusaka nebi trebalo biti i da bi se u 8.tjednu trudnoće plod trebao vidjeti.
Ako možete pomoći, barem objasniti o čemu se radi, bila bih vrlo zahvalna jer čekanje do sljedećeg pregleda nije ugodno.

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2017. 23:20

Poštovana, prema datumu zadnje menstruacije trudnoća bi trebala biti oko 8 tjedana, i ultrazvučno vidljiva. Obzirom da se ne vidi plod moguće je da se nažalost radi o blighted ovuumu (plod se uopće nije razvio) ili da je do ovulacije i oplodnje došlo kasnije pa se plod još nije razvio. Idućim pregledom će se vidjeti o čemu se radi.

pero12345

13.07.2017. 22:50

Poštovani,
Potvrđena je Escherichia coli 10na6 i na ultrazvuku je rečeno da sam trudna 8 tjedana i 1 dan, a uzeli smo period između 6 i 8 tjedana ovisno o zacecu. Zanima me kako se računa kasno začeće, kasna oplodnja, što to znači, s obzirom da znam kad je moglo doći do začeća.
Ultrazvukom je prikazana gestacijska vreća i zumanjacna, no, u 6-8 tj.trudnoće je plod enormno mali. 2 milimetra otprilike, a trebao bi biti puno veći i trebali bi se čuti otkucaji srca ako se ne varam?
Pregled je nedorečen i vadim sljedeći tjedan betu ali za sada ne znam na što biti spremna i postoji li mogućnost da se plod nije razvio obzirom da u 8.tj treba biti plod veći od 1 cm bez obzira na oplodnju?!

Zahvaljujem od srca!

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2017. 10:10

Poštovana, sa 8 tjedana (računajući od prvog dana zadnje menstruacije) plod bi već trebao biti jasno vidljiv kao i otkucaji srca. Postoji mogućnost da je do ovulacije i oplodnje došlo kasnije, što znači da je trudnoća manja. Obavezno treba ponoviti ultrazvučni pregled da se ustanovi da li plod raste.