Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spermogram-nalaz


Autor Poruka

silvana

30.10.2001. 15:59

Cijenjena gđa Kupešić,

svaka pohvala vašoj rubrici te naročito Vašim strpljivim i brzim odgovorima.
Zbog učestalih uro-genitalnih infekcija, partner i ja smo se podvrgli daljnjim pretragama - rezultat parnterovog spermograma i brisa je: mikrobiološki nalaz:rijetki leukociti i bakterije / kultura: raznovrsna saprofitna flora. Zašto nisu identificirane bakterije i da li je trebalo zatražiti pretragu na svaku bakteriju posebno:klamidiju, anaerobe,itd.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Silvana

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.10.2001. 20:55

poštovana,
Kod sumnje na infekciju bolje je učiniti ciljane mikrobiološke pretrage koje uključuju analizu sjemene tekućine i urina na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe. Takav se nalaz smatra preciznijim, iako se u interpretaciji nalaza u Vašeg supruga navode tek rijetke bakterije i leukociti. Velika učestalost infekcija natjerala nas je da u okviru obrade, a prije planiranja medicinski pomognute oplodnje savjetujemo učiniti i mikrobakteriološke analize, jer je cjelokupni postupak skup i zahtjevan, te smatramo velikim propustom ne prepoznati tekuću spolnu infekciju u jednog ili oba partnera.