Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobačaj


Autor Poruka

SladjanaS

29.01.2015. 18:25

Poštovani,
Imala sam spontani pobačaj sa dijagnozom Missed ab., nakon čega mi je zbog obilnog krvarenja urađena revizija i tkivo poslato na PH analizu. Stigao mi je nalaz u kome piše piše: "PATOLOŠKO-HISTOLOŠKI NALAZ: Dg. Missed abortion." Mene zanima da li je to u redu, jer mi prosto izgleda kao da nikakva analiza nije ni rađena. I kako je rezultat iz laboratorije ustvari dijagnza?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.01.2015. 19:20

Missed abortion znači odumrlu trudnoću ali ne govori nam ništa o uzroku pobačaja. Za to služi analiza kariograma pobačenog ploda i radi se samo kod opetovanih pobačaja.

Anna Mae

04.05.2018. 01:15

Postovani, nisam znala da sam trudna 5 tjedana i nakon pozitivnog testa otisla sam odmah kod ginekologa koji je rekao da "misli" da je pobacaj, plus 2 ciste na jajniku, trazi da obavim krvne pretrage da bude siguran posto misli da postoje minimalne sanse za vanmaternicnu trudnocu..
Od tada (3 dana je proslo) imam jako jako blagi tamni smedji iscjedak, grudi su mi bolne , a grceve ne osjecam nikakve. Druge zene mi spominju bolove, grceve i slicno..
Krvne pretrage stizu za 7 dana, mucim se sa razmisljanjima dali je moguce da sam jos trudna i koliko je opasno ako je ipak vanmatericna trudnoca?
(U stranoj sam zemlji i tesko je kontaktirati ginekologa u vezi pitanja koja imam)
Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2018. 11:10

Poštovana, simptomi vanmaternične trudnoće su: oskudno krvarenje i bolovi nakon perioda amenoreje (izostale menstruacije) od 6 do 8 tjedana. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom i serijskim određivanjem beta HCG-a. U vanmaterničnoj trudnoći beta HCG nema porast kao u normalnoj . Vrijednost beta HCG-a se udvostručuje otprilike svaka dva dana u normalnoj trudnoći, dok je u vanmaterničnoj taj porast znatno manji..Pošto ste trudni tek 5 tjedana teško je sa sigurnošću tvrditi radi li se o normalnoj trudnoći koja se ultrazvučno još ne vidi jer je premala, o spontanom pobačaju ili o vanmaterničnoj. Savjetujem da ponovite uzv za tjedan dana. Ukoliko imate mogućnosti bilo bi dobro odrediti i vrijednost beta HCG-a u razmaku od dva dana, te ukoliko se vrijednost udvostruči najvjerojatnije se radi o urednoj trudnoći. Ukoliko vrijednost beta HCG-a pada najvjerojatnije se radio o spontanom.