Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani,trombofilija i prijevremeni porod


Autor Poruka

Megi1509

08.11.2017. 11:05

Pozdrav.
Voljela bih cuti vaše mišljenje i savijet. 2015.godine imala sam prvi porod,trudnoća je bila rizična,međutim dobro je završila. Prošle godine sam imala 3spontana,nakon zadnjega koji je bio u 12.mjesecu,tražila sam pretrage,te mi je ustanovljena trombofilija,koju nisam imala u prvoj trudnoći! Sada sam u 22tt,uzimam fragmin od 2500mg,i za sada je uredna trudnoća. Bebu osijetim već skoro 4tj,dosta je aktivna,i potpuno je zdrava.
Mene naime muči iduće,a to je,da li ja s obzirom na povijest bolesti,tj. spontane i trombofiliju,imam pravo zatražiti carski rez ili inducirani porod kada uđem u 38tt? I ako da,koji od ta dva poroda je bolji? Dosta njih su mi rekli da nikako ne inducirani,neka se izborim za carski rez.
To sam pitala i jednog doktora u bolnici,on je rekao da možemo planirati raniji porod,ali da ćemo vidjeti kako će biti do kraja trudnoće. Mene je jako strah da bi nešto moglo poći po krivu,zato bih voljela znati da li imam pravo na prijevremeni porod!
Unaprijed se zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

09.11.2017. 10:25

Poštovana, obzirom da ste već jednom rodili (pretpostavljam vaginalno), ne bih preporučio carski rez. Trombofilija nije indikacija za carski, a svaki operativni zahvat nosi sa sobom određene rizike. Potreban je pojačan nadzor i postupak prema nalazima. Nemoguće je reći kada će kod Vas početi porod (trudovi i otvaranje), ali svakako ne bi trebalo pustiti trudnoću preko termina. Oko 38. tjedna bi trebalo razmišljati o završetku poroda.