Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tamponi


Autor Poruka

Iva

01.04.2002. 21:38

Ja i decko planiramo zajednicki vikend, ali meni treba doci menstruacija.Prije nikad nisam koristila tampone, ali sada bi htjela jer bi bilo zgodnije.Sto trebam znati? Buduci da sam djevica, mislim da bi mi najbolje koristili najmanji.Mogu li ih koristiti i prvih dana, uz srednje-jace krvarenje kakvo imam? Koliko cesto ih tada moram mijenjati? Mogu li uz menstruaciju i tampon dulje vrijeme ( oko 1h ili tako) lezati u toploj kadi? Koja su ogranicenja?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.04.2002. 17:42

Poštovana,
Tamponi se mogu koristiti svih dana krvarenja, a postoje različite vrste i veličine tampona za svaku fazu menstruacijskog krvarenja, što ovisi o intenzitetu menstruacije. Tamponi se mijenjaju svakih nekoliko sati, češće tijekom prva dva do tri dana krvarenja (kada se može upotrebljavati normal ili super veličina), dok se zadnjih dana krvarenja koriste tzv mini tamponi. Veliki broj djevojaka koriste tampone unatoč neperforiranog himena, naročito one koje se bave sportom. Što se tiče dugotrajnog kupanja u vrućoj vodi, ono se ne preporuča tijekom menstruacije. Također se preporuča zamijeniti tampon po izlasku iz vode, a nema specifičnih ograničenja u svezi s vremenom provedenim u vodi. U svakom pakiranju tampona imate detaljne podatke o njihovoj aplikaciji (načinu uvođenja) i mogućim komplikacijama.

vana6

19.08.2013. 09:50

Pozdrav! Imam pitanje.Imala sam mjesecnicu 7 dana i zadnja 4 dana sam koristila tampone.I kako sam ih cesto mijenjala nakon menstruacije osijecam da mi na desnoj vanjskoj strani rodnice bridi.Ne pece me niti svrbi nego baš bridi, ali skoro i ne osijecam.Bas kao da sam suhi dio nadrazila. Nikakvih vidljiv promjena nema.Sad neznam da pricekam jos koji dan ili... ? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.08.2013. 16:20

Probajte mazati Canesten kremom.

teic0

07.07.2016. 23:50

Koje su šanse toksicnog soka korištenjem tampona ako ih se redovno mijenja svakih 4 sata ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.07.2016. 09:35

Vrlo, vrlo male. isti bi mogao nastati samo ako se tamponi neadekvatno koriste ili ako se isti zaboravi u rodnici duži period.