Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Toksoplazmoza


Autor Poruka

InCyber

15.04.2020. 20:35

Poštovani,

zanima me može li se liječiti Toksoplazmoza gondii u trudnoći te postoji li velika opasnost za plod ukoliko je nalaz u 12-tom tjednu trudnoće ELFA IgG poz. 1352 jedinice IU/ml ref. vrij. <4, a ELFA IgM poz. 1,23 index ref.vrij. <0,55.

Što po Vašem mišljenju dalje slijedi, je li ovo prekasno za reagiranje i liječenje? Plod sada odgovara veličini prema tjednu, srčeko kuca.

Što da očekujemo dalje, do idućeg pregleda? Da li će morati doći do prekida trudnoće? Nažalost, nije se znalo da je ovo aktivno do
prekjučer. Ima li nade za nas?


Veliko hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2020. 12:50

Poštovana, pozitivan IgG znači da je u neko doba u životu osoba inficirana toksoplazmom. IgM antitijela se javljaju unutar jednog tjedna nakon početka infekcije, a obično nestaju unutar 6-9 mjeseci nakon infekcije, no mogu perzistirati i duže od 18 mjeseci. Ako je uz IgG pozitivan i igM infekcija se desila unutar 2 godine, ali IgM može biti i lažno pozitivan. Dakle, kod Vas se ne radi o akutnoj infekciji (IgG visok, a IgM graničan), a samo akutna infekcija može dovesti do oštećenja ploda. Nema razloga za brigu no, bilo bi dobro ponoviti testiranje da se ustanovi kad je došlo do infekcije (ali svakako nije u trudnoći i stoga nema opasnosti za plod).