Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Utrogestan


Autor Poruka

Verica123

29.10.2019. 12:45

Postovani..mozete li mi reci nesto o utrogestan kapsulama..tacnije progesteronu..da li se mogu piti prije trudnoce..i da li pomazu pri zacecu, posto sam citala da progesteron je bitan za endometrijum i samu trudnocu?Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

29.10.2019. 20:00

Poštovana, utrogestan je mikronizirani progesteron. Progesteron je hormon koji je važan za pripremu maternice za trudnoću kao i za njeno održavanje. Kod slabijeg lučenja progesterona kao i sprječavanja pobačaja zbog luteinske insuficijencije savjetuje se primjena utrogestana dva do tri puta dnevno.

anam777

09.05.2020. 00:30

Poštovani doktore, doktorica mi je prepisala Utrogestan 100 i rekla mi je da ga krenem koristiti 16 dan ciklusa. Meni su inače malo duži ciklusi 32-33 dana i ovulacija mi zna biti 17-18 dan. Jutros sam prvi put krenula s korištenjem tableta - vaginalno. Večeras sam napravila lh test i vidim kako mi crtica lagano tamni i probada me u desnom jajniku što je kod mene znak da će mi sutra ili preksutra nastupiti ovulacija i da će crtica biti tamnija od testne crtice. No čitam na forumu da se te tablete ne smiju koristiti prije ovulacije jer su mogu poremetiti, pa me strah. Da možda prestanem koristiti tablete do 20 dana ciklusa? Također me zanima utječu li te tablete na amh kojeg moram vaditi na sljedećoj mjesečnici?
Ugesteron koristim jer imam nepravilna krvarenja prije mjesečnice - tamni iscjedak i do 10 dana.

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2020. 11:40

Poštovana, utrogestan neće poremetiti ovulaciju, niti ima utjecaja na amh. Ništa se neće desiti ako ste ga počeli uzimazi dan, dva prije ovulacije. On se daje kao potpora žutom tijelu koje luči hormon progesteron u drugoj fazi ciklusa i pomaže u održavanju sluznice maternice intaktnom.