Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vaginalna flora


Autor Poruka

www

04.01.2015. 16:30


Poštovani,

imala sam jake bolove u predjelu mjehura i maternice, prema nalazima urina sve je pokazivalo na upalu. Bila sam na pregledu kod svog ginekologa, uzv je u redu i papa test je u redu no na papi piše da je promijenjena vaginalna flora. Dr mi je dao vaginalete Rojazol (sinoć sam stavila tek prvu).
Imam lagane bolove, probadanja u predjelu maternice, peckanja, osjećaj kao pred menstruaciju. Mokrit ne idem često , makar osjećam pritisak. Je li to sve uslijed te promijenjene vaginalne flore? Da li uz vaginalete trebam koristiti još nešto?

Hvala Vam

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.01.2015. 21:05

Ako vas je kolega gledao i konstatirao to nakon pregleda, nema razloga da sumnjate.

www

04.01.2015. 22:40


Možete li mi reći još samo, koji su simptomi te promijenjene flore i je li ona može dovesti do neke jače upale, infekcije ili sl. ako se ne provede terapija?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2015. 17:20

Vaginalnu floru održavaju i predominantni su laktobacili. Promjenom ph-a, ili razmnažanjem nekih bakterija u rodnici, virusa, protozoa ili gljivica dolazi do poremećaja flore u obliku vaginalne kandidijaze ili bakterijske vaginoze koje se manifestiraju promjenom iscjetka,količinom, izgledom, bojom itd.

Splitoneum

07.02.2015. 14:55

Postovani, ceturi godine imam ceste cistitise.Trazila sam prije tri mjeseca dda uradim urinokulturu, iako sam pila razlicite antibiotike prethodnih godina smirivalo se i ponovo pojavljivalo isto.E.coli, od poslednje terapije cefaleksina od prije dva mjeseca nemam smetnje.Nikakve simptome pri mokrenju
Nemam pojacanu sekreciju, ali se osjeca miris po ribi, pogotovo nakon odnosa.Smatram da je u pitabju bakterijska vaginoza.Borim se sa candidom a. Tri godine imam isti problem, nikada nisam radila nikakav bris, doktor nije smatrao da je potrebno, i uvijek dobijem, canesten, nistatin,i partner koristi sto me umiri.Medjutim vjerovatno je kombinovana infekcija u pitanju.Duze vremena to vucem i mislim o mogucim posljedicama.Imam 21 godinu. Da li da zahtijevam bris, stepene cistoce, ili mogu sama da uzmem polyginax jer vise ne mogu da trpim, znam da se tesko "rijesiti" toga ali ovo je prevazislo svaku mjeru. Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.02.2015. 19:05

Svakako bi dobro bilo napraviti cervikalne briseve.

dijushka90

21.02.2015. 21:45

Postvani,
Danas sam bila na ginekoloskom pregledu zbog sumnje na gljivicnu infekciju zbog blagog svraba, ali bez karakteristicnog sirastog iscjetka ovaj put. Ali i zbog toga sto se u posljednja 4 mjeseca ponovila dva puta. Ipak, ginekolog mi je na pregledu rekao da se radi o mijesanoj upali (iako ne znam na temlju cega, jer nema nikakvog iscjetka, niti mirisa) pa je prepisao Macmiror Complex 500 - 12 dana i medazol 400 jednodnevna doza partneru. Rekao je takodjer da floru nakon toga odrzavam u ravnotezi lactogyn terapijom. Trazim takodjer vase strucno misljenje, jer me njegova dijagnoza zbunila, posebno nakon istrazivanja i citanja mnostva clanaka o gljivicnim i baktersijskim infekcijama po internetu. Kako je moguce da on bez rezultata testa, uspostavi takvu dijagnozu? Zasto partner mora piti medazol tablete ako bakterijska vaginoza, nije spolno prenosiva bolest kako u vecini clanaka pise? Mislite da je potrebno, ukoliko je prenosivo, da partner takodjer obavi testove? Vec sam dugo u vezi s istim partnerom, a na internetu se bakterijske vaginoze pripisuju promiskutetnom ponasanju. Zanima moze li partner to prenjeti na mene ukoliko je zarazen od nekog drugog? Ili se to odnosi samo na promiskuitetno ponasanje zena? Mnogo je kontradiktornih clanaka, pa sam prilicno zbunjena. Moj ginekolog, je pricao samo o poremacaju ravnoteze zbog stresa, antibiotika (kojih sam pred 4 mjeseca dosta pila zbog zdravstvenih komplikacija, nakon cega sam i prvi puta dobila gljivice. ) i sl., no nije nikako spominjao da je spolno prenosivo. Sad mi sve zvuci nepovezano.
I jos jedno pitanje vezano uz Macmiror, posto menstruacija dolazi za 5 dana, trebam li poceti piti odmah, pa prekinuti ili poceti zavrstekom menstruacije.
Bila bih vam jako zahvalna da mi odgovorite na ova pitanja, posto nisam imala priliku pitati svog ljecnika, no nastojat cu to uciniti prilikom sljedeceg pregleda.

Unaprijed hvala na svim odgvorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.02.2015. 15:05

Na osnovu karaktera iscjetka, njegove boje, obilnosti i mirisa odredio vam je terapiju. Ne vidim ništa krivo od njega.
Da se utvrdi o kojim se ev. bakterijama radi napravite cervikalne briseve. S terapijom krenite nakon menstruacije.