Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vanmaternična trudnoća


Autor Poruka

Tina

30.05.2001. 02:23

Poštovani!
Zbog vanmaternične trudnoće odstranjen mi je jajovod. Interesira me što se dešava kada jajašce biva izbačeno u trbušnu šupljinu.Da li ga usisaju resice drugog jajovoda ili...Kolika ja mogućnost da ponovo zatrudnim? Drugi jajovod je potpuno u redu.
Zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav Tina

doc. dr. S. Kupešić

30.05.2001. 07:00

Poštovana gospođo,
Pošto ste napomenuli da Vam je preostali jajovod uredne građe (pretpostavljam da ste učinili HSG ili laparoskopiju). Vaše šanse da ostvarite urednu trudnoću su visoke. Ipak valja napomenuti da je rizik izvanmaternične trudnoće povećan i da se kreće čak i do 18%. Vaše pitanje što se događa sa jajnom stanicom na strani predhodne vanmaterične trudnoće ovisi o zahvatu koji Vam je učinjen (ekspulzija oplođenog jajašca i salpingostomija ili salpingektomija- odstranjenje zahvaćenog jajovoda). U slučaju da je odstranjen jajovod, jajna stanica se oslobađa u trbušnu šupljinu gdje se resorbira ili je prihvaća jajovod druge strane. Zbog produljenog puta jajašca povećan je rizik izvanmaterične trudnoće na drugoj strani. Ukoliko je jajovod mikrokiruški korigiran nakon odstranjenja maternične trudnoće,rizik njenog ponavljanja je višestruk, te se u slučaju svake sumnje na trudnoću mora isključiti izvanmaternično zanošenje.

rakija

06.10.2011. 00:25

poštovani,
pozdrav opet!

evo, u 7 tt mi je potvrđena VM trudnoća.
prije 2 dana beta 261, danas 205.
po Vašm mišljenju, da li je to povoljan pad, te može li se očekivati da izbjegnem operaciju, tj. da jendostavno čekam da beta dođe do 0...?

hvala Vam puno!

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.10.2011. 16:50

Poštovana, beta HCG dobro pada i mislim da ćete izbjeći operativan zahvat. Svakako morate biti pod trajnim nadzorom.

rakija

07.10.2011. 16:45

hvala Vam na odgovoru!

Allyce

27.10.2011. 16:55

Poštovani. Zanima me koji su znakovi izvanmaternične trudnoće i kako je primjetiti. Javljaju li se uobičajeni znakovi trudnoće? Dali dolazi do izostanka menstruacijes obzirom na to da plod nije u maternici. I još me zanima kolike su mogućnosti za takvo nešto ako se uzimaju redovito kontracepcijske pilule, konkretno novynette. hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.10.2011. 22:20

Poštovana, simptomi vanmaternične trudnoće često nekarakteristični a rijetko kad dolaze u klasičnom trijasu simptoma. To su bol, u donjem dijelu trbuha(na strani jajovoda u kojem se ugnijezdila trudnoća), amenoreja (izostanak menstruacije), te krvarenje (uglavnom oskudno, sukrvica ili smeđkasto).
Svakako da mogu biti izraženi simptomi rane trudnoće, ali također mogu i izostati(mućnina, slabost, povraćanje, često mokrenje, gađenje hrane, cigareta itd..)
Svakako će uz izostanak menstruacije i test na trudnoću biti pozitivan kao i beta HCG iz krvi.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.10.2011. 22:20

Poštovana, s obzirom da uzimate kontraceptivne pilule šansa je jako mala. Kontraceptivne pilule sprječavaju ovulaciju, pa pošto iste nema, ne može doći do oplodnje, kao i ugnježđenja oplođene jajne stanice ektopično (vanmaternično).

dandi83

16.07.2012. 16:35

Poštovani Doktore,
prije mjesec dana mi je hiruškim putem uklonjen lijevi jajovod, zbog vanmaterične trudnoće, i dio desnog jajnika, na kome se nalazila cista koja je pukla i oštetila jajnik. Nakon 7 dana sam puštena kući i sve je bilo u redu, ali na desnoj strani iznad reza mi je još uvijek (i poslije mjesec dana) malo otečeno, a na dodir je malo tvrđe i bolno. Zadnja dva dana me počelo boljeti i ispod reza prema preponi (isto samo na dodir). Očekujem menstruaciju ovih dana pa da odem na pregled, ali sam zabrinuta jer ne znam da li je to uobičajeno. Takođe, još uvijek me boli donji stomak iznad reza cijelom njegovom dužinom (na dodir). Napominjem da dosta odmaram, ne dižem ništa teško (nadam se da nije kila???), ne idem na plažu...
Unapred hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.07.2012. 20:55

Poštovana, ne vidim ništa nenormalno s obzirom na vaše simptome nakon laparoskopskog zahvata. Nikako se ne radi o kili. Savjetujem da pričekate menstruaciju, nakon koje će se smetnje svakako smanjiti ako ne i nestati.

Bananko26

26.02.2018. 11:20

Postovani.
Prije 8 dana mi je radena laparoskopija zbog vanmatericne trudnoce. Uklonjen je samo plod iz jajovoda. Sad me zanima kad mogu poceti ponovno raditi na trudnoci. Savjetovano mi je nakon 3 mjeseca. Sto bi se moglo desiti ako ostanem trudna prije? I dali postoji mogucnost da je jajovod ostecen nakon zahvata? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

26.02.2018. 14:55

Poštovana, ako i ranije ostanete trudni ne može se ništa dogoditi. Nakon svakog operativnog zahvata postoji mogućnost da dođe do oštećenja.