Hormonska terapija može povećati izglede za GERB kod žena u postmenopauzi


Hormonska terapija može povećati izglede za GERB kod žena u postmenopauzi

Korištenje hormonske terapije povezano je s povećanim rizikom od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod žena u postmenopauzi, ukazuju rezultati nove studije

Uočena je značajna izravna povezanost između upotrebe estrogena i GERB-a u združenoj analizi pet studija (prilagođeni omjer izgleda, 1,41), te između upotrebe progestagena i GERB-a u združenoj analizi dviju studija (prilagođeni omjer izgleda, 1,39). Također je uočena povezanost za korištenje kombinirane hormonske terapije s GERB-om (prilagođeni omjer izgleda, 1,16). Sve u svemu, izgledi za GERB bili su povećani u vezi s korištenjem hormonske terapije (prilagođeni omjer izgleda, 1,29).

Iako su potrebna dodatna istraživanja, ova studija naglašava potencijal za razvoj simptoma GERB-a s primjenom hormonske terapije, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjaka, pregled čimbenika rizika za GERB i provedba strategija životnog stila za prevenciju, kao što je prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje ležanja nakon obilnog obroka, može biti od pomoći u izbjegavanju simptoma GERB-a kod žena u menopauzi koje razmatraju korištenje hormosnke terapije.

Izvor:
Menopause