Može li konzumacija gljiva poboljšati pamćenje?


Može li konzumacija gljiva poboljšati pamćenje?

Starenje je povezano s promjenama u ponašanju i kognitivnim funkcijama, s padom izvršne funkcije, globalnog pamćenja, svakodnevnih životnih vještina i raspoloženja. Dokazi upućuju na prehranu kao značajan promjenjivi čimbenik u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem, a razne studije su otkrile neurokognitivne zdravstvene prednosti različitih komponenti hrane.

Kulinarske gljive izvrstan su izvor vlakana, proteina, fitokemikalija i vitamina. Bioaktivni spojevi u gljivama opisani su kao protuupalni agensi, potiču neurogenezu i reguliraju otpuštanje neurotransmitera. Dokazi iz epidemioloških studija ukazuju na pozitivnu povezanost između unosa prehrane bogate biljkama, uključujući gljive, i kognitivnih ishoda.

Nedavno objavljena studija ukazala je na značajnu povezanost između konzumiranja gljiva i kognitivnih funkcija. Naime, značajni glavni učinci konzumacije gljiva primijećeni su za pojedinačne kognitivne mjere, osim za složeno vizualno-prostorno pamćenje i povezane testove učenja u paru.

Konzumacija gljiva imala je pozitivnu povezanost s kognitivnom izvedbom, uključujući izvršnu funkciju, prisjećanje riječi i prospektivnu memoriju. Štoviše, povezanost je ostala statistički značajna nakon što se uračunao unos voća i povrća.

Izvor:
Nutrients