Ekstrakt brusnice može poboljšati crijevnu mikrobiotu i pomoći u sprječavanju kroničnih bolesti


Ekstrakt brusnice može poboljšati crijevnu mikrobiotu i pomoći u sprječavanju kroničnih bolesti

Čini se da ekstrakti brusnice poboljšavaju crijevnu mikrobiotu i pomažu u prevenciji kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ukazuju rezultati nove studije. Zanimljivo je, da je blagotvorni učinak uočen već nakon četiri dana korištenja.

Brusnice i bobičasto voće povezuju se s višestrukim zdravstvenim prednostima, koje se uglavnom pripisuju visokom udjelu polifenola u obliku tanina. Također sadrže visoke koncentracije oligosaharida, malih vlakana za koja se smatra da doprinose njihovoj bioaktivnosti.

Ovo istraživanje pokazalao je da polifenoli i oligosaharidi prisutni u ekstraktu brusnice jačaju rod Bifidobacterium, povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa i kardiometaboličkih bolesti. Ekstrakti brusnice također stimuliraju bakteriju Akkermansia muciniphila, koja ima važnu ulogu u crijevnoj sluznici, pomažući u smanjenju upale i jačanju crijevne barijere.

Ovo je od posebnog interesa kada se radi o suzbijanju štetnih učinaka zapadnjačke prehrane. Naime, ona mijenja mikrobiotu, uzrokuje upalu sluznice i ugrožava cjelovitost crijevne barijere, koja ima ključnu ulogu u zaštiti tijela od bakterija prisutnih u crijevima. Promjena crijevne barijere omogućuje prolaz lipopolisaharida (LPS)) koji potječu iz crijevne mikrobiote, poznate kao metabolička endotoksemija, te su ključan čimbenik u nastanku i napredovanju upale i metaboličkih bolesti.

Stalna upala koja je posljedica prisutnosti LPS-a u tijelu može dovesti do nekoliko kroničnih bolesti, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Ekstrakti brusnice mogu modificirati upalni put i poboljšati prognozu kronične bolesti. Stimulirajući bakteriju Akkermansia muciniphila i Bifidobacterium, mikrobiota se regenerira i ponovno stvara protuupalno okruženje. To rezultira jačanjem veza između stanica crijevne barijere, čime se ona jača.

Izvor:
Biofilms and Microbiomes