Pušenje povezano s povećanjem abdominalne masnoće


Pušenje povezano s povećanjem abdominalne masnoće

Briga o debljanju čest je izgovor za pušače da ne prestanu pušiti. No, nova studija otkrila je da i početak pušenja i pušenje tijekom cijelog života mogu povećati abdominalnu masnoću, posebice visceralnu masnoću - nezdravu masnoću duboko unutar trbuha koja je povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i demencije.

Pušači obično imaju nižu tjelesnu težinu od nepušača, ali također imaju više abdominalne masnoće i više trbušne visceralne masnoće. Visceralnu mast je teško vidjeti; možete imati ravan trbuh i još uvijek ga imati nezdrave količine, povećavajući rizik od ozbiljnih bolesti. Ova nova studija nudi nove dokaze da pušenje može uzrokovati povećanje te vrste masti.

S javnozdravstvene točke gledišta, ova otkrića pojačavaju važnost velikih napora za prevenciju i smanjenje pušenja u općoj populaciji, jer to također može pomoći u smanjenju abdominalne visceralne masnoće i svih kroničnih bolesti koje su s njom povezane. Smanjenje jednog velikog zdravstvenog rizika u populaciji neizravno će smanjiti drugi veliki zdravstveni rizik.

Izvor:
Addiction