Home / Centri A-Z / Akne

Akne

Akne

Što su akne?

Akne su najčešća kožna bolest koja zahvaća žlijezde lojnice. Pojavljuju se na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije - čelo, obrazi, brada, prsište, leđa, ramena i nadlaktice. Gotovo 80% populacije u jednom periodu života ima akne. Tijekom adolescencije češće su kod muškaraca, a u odrasloj dobi kod žena. Pojavljuju se podjednako kod svih rasa.

Moderno društvo je postavilo iznimno visoke estetske kriterije, zbog čega je pacijentima potrebna emocionalna potpora kako od strane liječnika tako i od okoline.

Povezano s aknama

Dermatovenerologija je u zadnjih nekoliko desetljeća zahvaljujući novim tehnologijama i novim inovativnim terapijama doživjela značajne promjene i postala područje medicine koje sve više pobuđuje interes šire javnosti. Također, očekivanja pacijenata su puno veća nego ranije. Stoga smo u razgovoru s prof. dr. sc. Mirnom Šitum, predsjednicom Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i predstojnicom Klinke za kožne i spolne bolesti KBC-a "Sestre milosrdnice", željeli saznati više o novostima u dermatovenerologiji.

Korneoterapija je važna terapijska metoda za prevenciju epidermalnih poremećaja kože koji mogu nastati zbog štetnih utjecaja okoliša. Temelji se na nanotehnologiji i primjeni biomembranskih baznih krema – ovlaživača kože, koji povećavaju vlažnost i omogućuju oporavak kože u površinskom, rožnatom sloju (engl. stratum corneum – SC).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje