Klinička slika akne


Klinička slika akne

Vulgarna akne najčešće se pojavljuje na licu, čelu, temporalnoj i preaurikularnoj regiji, na obrazima, nosu i bradi. Nešto rjeđe zahvaća kožu vrata, ramena, gornjih dijelova leđa, sternalnu regiju i nadlaktice. Promjene dijelimo na neupalne: zatvorene i otvorene komedone te upalne: papule, pustule i veći upalni čvorovi. Kao posljedica upalnih promjena mogu zaostati ciste te atrofični i hipertrofični ožiljci. 

Acne comedonica je najblaži oblik bolesti kod kojeg prevladavaju otvoreni i zatvoreni komedoni, uz tek po koju manju papulu ili pustulu. Promjene se pojavljuju uglavnom na licu.

Acne papulopustulosa je srednje težak oblik bolesti, kod kojeg se uz komedone nalaze  i brojne papule i pustule. Osim na licu, promjene su prisutne i na leđima te sternalno.

Acne conglobata je najteži oblik bolesti koji je nešto češći u mladića. Obilježen je upalnim promjenama koj zahvaćaju dublje dijelova folikula, pa uz komedone i papulopustule dominiraju bolni, tvrdi čvorovi furunkuloidnog izgleda, koji se mogu međusobno spajati. Kasnije se njihov gnojni sadržaj može izlučivati na površinu kože. Često zaostaju ružni hipertrofični i atrofični ožiljci., te ciste. Uz lice često su zahvaćeni gornji dijelovi trupa, vrat i nadlaktice.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.