Anatomija akne


Anatomija akne

Na nekoliko sljedećih slika prikazat ćemo proces razvoja komedona i što se događa nakog stiskanja prištića.

Mjesto nastanka komedona su pore u okolici folikula dlake.

Stanice oko folikula dlake se izlijevaju i nakupljaju u grupe blokirajući sebum (loj) i onemogućavaju njegov izlazak na površinu kože. Kada je sebum blokiran u pori i u kontaktu sa zrakom dolazi do formiranja komedona.   

1

 

Glavne sastavnice komedona su sljedeće: folikul dlake gdje se kumuliraju mrtve stanice, žlijezda lojnica koja proizvodi sebum i površina kože gdje mi zapravo vidimo što se događa ispod površine kože.   

2

 

Kada je izlaz folikula dlake zatvoren, sebum i mrtve stanice počinju rasti. Bakterije, koje normalno žive na površini kože, dolaze u kontakt sa sebumom i mrtvim stanicama uzrokujući infekciju.   

3

 

Novonastala infekcija vidljiva je kao crvenilo, oticanje i gnoj. Iako mislite da je ono što je vidljivo ružno, pravo oštećenje događa se ispod toga.   

4

 

Kada stišćete novonastali prištić zapravo dovodite do stanja koje može proširiti infekciju.   

5

 

Infekcija se proširuje po površini kože ali također i duboko unutar pore. To dovodi do povećanja i proširenja infekcije i može uzrokovati ili povećati ožiljkasto tkivo.   

6

 

Kada je oštećenje već ozbiljno formira se ožiljkasto tkivo, koje uočavamo kao udubinu/uleknuće ili "šupljinu" na površini kože.   

7

 

Ožiljci koje uzrokuju akne, dugotrajni su i mogu izgledati kao neravna površina kože a na pojedinim tipovima kože i kao gubljenje boje.   

8

 

Zadnja izmjena: 30.04.2024.