Zašto nastaju akne?


Zašto nastaju akne?

Za nastanak akne bitan je utjecaj genetskih faktora, ali i nekih lijekova, nekvalitetnih kozmetičkih pripravka, zatim stresa, intenzivnog sunčanja i pojačanog znojenja.

U nastanku akne sudjeluje više čimbenika: nasljeđe, hormoni i bakterije. Osim veličine lojnica, nasljeđuje se i funkcionalna osjetljivost lojnica na različite podražaje, zbog čega je pojačano izlučivanje loja. Povećana količina loja jedan je od glavnih uvjeta za razvoj akne. Nasljeđuje se i sklonost poremećenom orožnjavanju folikula (korijena dlake) u koji se otvara izvodni kanal žlijezda lojnica. 

Glavni patološki proces u nastanku akne zbiva se u tzv. "dlačno-lojnom folikulu" (pilosebacealna jedinica). Njega čine: dlaka sa svojim ovojnicama, žlijezde lojnice i mišić podizač (erektor) dlake.

Četiri su osnovna mehanizma nastanka akne:

  • povećana produkcija loja (sebuma)
  • pojačano orožnjavanje (keratinizacija) kanala žlijezda lojnica
  • prekomjeran razvoj bakterija Propionibacterium acnes
  • nastanak upalne reakcije

Na prva dva mehanizma glavni utjecaj imaju muški spolni hormoni - androgeni i promjenjeni sastav loja. Zbog prekomjernog nakupljanja loja i začepljenja izvodnog kanalića, lojnica puca, te se njezin sadržaj isprazni u dublji sloj kože - dermis, gdje nastaje upala.

Hormonski utjecaj očituje se u pubertetu, kad se odnos seksualnih hormona poremeti, bilo povišenjem androgena ili sniženjem estrogena. Prevagne li utjecaj androgena, dolazi do hiperfunkcije i hipertrofije lojnica. 

Zbog spomenutog prekomjernog orožnjavanja folikula, sužava se pilosebacealno ušće, pa se nakupljeni loj i oljuštene epitelne stanice ne mogu izlučiti na površinu kože. Ovaj sadržaj se u vidu bjelkastožućkaste mase nakuplja u folikulima, pa tako nastaje komedon. U komedonima se nalaze brojni mikroorganizmi, od kojih najznačajniju ulogu u razvoju bolesti ima Propionibacterium acnes, koji razgrađuje trigliceride loja na glicerol i slobodne masne kiseline. Slobodne masne kiseline dodatno ubrzavaju orožnjavanje folikula, odnosno nakupljanje loja i nastanak komedona. Zbog zastoja loja, folikul se širi i konačno puca, a njegov se sadržaj proširi u okolno tkivo gdje dolazi do upalne reakcije. Tako na koži nastaju upalne promjene: papule i pustule.

Zadnja izmjena: 01.09.2019.