Dijagnoza i liječenje akne


Dijagnoza i liječenje akne

Dijagnoza akne se postavlja na temelju kliničke slike. Liječenje akne ovisi o težini bolesti, tipu promjena koje prevladavaju, te smještaju promjena.

Kod blažih oblika primjenjuje se samo lokalna terapija, kod težih se provodi i sustavna terapija. Bolesniku je potrebno objasniti da je gotovo uvijek potrebno dugotrajno liječenje, te da će prvi rezultati biti vidljivi tek za 3-4 tjedna.

Lokalno liječenje

Potrebno je redovito i stručno mehaničko čišćenje kože. Kožu treba prati toplom vodom i neutralnim sapunom, a zatim se može protrljati alkoholnom otopinom salicilne kiseline i/ili rezorcina. 

Retinoidi su najučinkovitiji komedolitici. Najčešće se daju 0.025-0.1% tretinoin krema ili gel, 0.1% izotretinoin gel ili noviji 0.1% adapalen krema ili gel. Uzrokujuiritaciju kože (crvenilo, pečenje, ljuštenje) na početku primjene. Obično se primjenjuju navečer. Mogu se koristiti u kombinaciji s benzoil peroksidom ili antibioticima. 

Benzoil peroksid (2.5-10%) krema ili gel ima bakteriostatsko djelovanje te manje komedolitičko djelovanje. Može uzrokovati crvenilo i ljuštenje kože. Pogodan je za kombinirano liječenje.

Mogu se primjeniti i antibiotici. Najčešće se daju 1% klindamicin, 2-4% eritromicin, 3% tetraciklin. Svi djeluju bakteriostatski, a dužu primjenu valja izbjegavati zbog mogućeg razvoja bakterijske rezistencije. Iz istog razloga ne smiju se kombinirati sa sustavnim antibioticima. U nekim slučajevima mogu se kombinirati s benzoil peroksidom ili izotretinoinom.

Azelaična kiselina (15-20%) krema ili gel ima blagi do umjereni antibakterijski, protuupalni i komedolitički učinak. Djelovanje joj je sporije. Danas se manje koristi od drugih lokalnih lijekova.               

Sustavno liječenje

Sustavni antibiotici su još uvijek temelj liječenja akne. Osim antibakterijskog, većina ih ima i protupalno djelovanje. Najveći problem predstavlja nastanak rezistentnih bakterijskih sojeva.

Tetraciklini - Danas se najčešće daju doksiciklin ili minociklin kroz 6-12 tjedana (50-100 mg dnevno). Moguć je nastanak nuspojava u vidu hiperpigmentacija ili fotoosjetljivosti. Kontraindicirani su kod djece mlađe od 12 godina odnosno do izbijanja trajnih zubi te trudnica.

Makrolidi - Najčešće se daju azitromicin ili klaritromicin tijekom nekoliko tjedana. Mogu se davati i kod žena koje žele ostati trudne.

Oralna kontracepcija - Daje se isključivo kod bolesnica, a najčešće se daju estrogenski preparati u kombinaciji s antiandrogenima (npr. ciproteron-acetat).

Izotretinoin - Izotretinoin je oralni retinoid koji se daje kod najtežih oblika akne, isključivo po preporuci i pod kontrolom dermatovenerologa. Ima sebosupresivno, antikeratinizirajuće, protupalno i antibakterijsko djelovanje. Najčešće se daje u dozama 0.3-0.75 mg/kg dnevno kroz 16-20 tjedana. Ciklus terapije se može i ponoviti. Tijekom liječenja česte su brojne nuspojave: suhoća kože i sluznica, helitis, ljuštenje kože, pojačano ispadanje kose, povišenje jetrenih transaminaza, kolesterola i triglicerida itd. Ove nuspojave su ovisne o dozi i reverzibilne. Moguće su i ozbiljne nuspojave: pseudotumor cerebri, hiperostoze na kostima, psihijatrijski poremećaji (depresija, sklonost suicidu). Lijek je teratogen te se mora provoditi sigurna (oralna) kontracepcija za vrijeme i barem dva mjeseca nakon prekida liječenja.

Reziduali ožiljci se mogu pokušati ublažiti kemijskim peelinzima, laserskim tretmanima ili dermabrazijom.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.