Kako nastaje cista na jajniku


Kako nastaje cista na jajniku

Jajnici svaki mjesec proizvode tvorevine slične cistama koje se zovu folikuli. Folikuli proizvode hormone estrogen i progesteron te tijekom ovulacije oslobađaju jednu jajnu stanicu. 

Ponekad normalan, mjesečni folikul nastavi rasti (izostane pucanje folikula kod ovulacije). Kad se to dogodi, kažemo da je nastala funkcionalna cista. To znači da je počela rasti tijekom normalne funkcije menstrualnog ciklusa. Postoje dvije vrste funkcionalnih cisti:

  • Folikularna cista - Otprilike na polovici menstrualnog ciklusa, žlijezda hipofiza u našem mozgu luči luteinizirajući hormon (LH) koji folikulu koji drži jajnu stanicu signalizira da je oslobodi. Kada sve teče po planu, jajna stanica se oslobađa iz folikula i putuje kroz jajovod u potrazi za spermijem u namjeri da bude oplođena. Folikularna cista nastaje kad ne dolazi do lučenja LH-a. Zbog toga folikul ne puca i ne oslobađa jajnu stanicu. Umjesto toga nastavlja rasti i pretvara se u cistu. Folikularne ciste su uglavnom bezopasne, rijetko izazivaju bolove i obično nestanu same od sebe nakon dva ili tri menstrualna ciklusa.
  • Cista žutog tijela - Ako dođe do lučenja LH-a i oslobađanja jajne stanice, rasprsnuti folikul počinje proizvoditi velike količine estrogena i progesterona pripremajući se za začeće. Tako promijenjeni folikul naziva žuto tijelo. Međutim, ponekad se otvor kroz koji je jajna stanica oslobođena ponovo zatvori te se u folikulu počne nakupljati tekućina i zbog toga žuto tijelo prerasta u cistu. Mada ta cista nakon nekoliko tjedana sama od sebe nestaje, može narasti u promjeru do 10 cm. Također može i krvariti ili prouzročiti uvrtanje jajnika uslijed čega dolazi do prekida cirkulacije krvi i bolova u zdjelici ili donjem trbuhu. Ukoliko se ispuni krvlju, cista može puknuti, tada se javlja iznenadna, oštra bol i dolazi do unutarnjeg krvarenja. Lijek za pospješivanje plodnosti, klomifen citrat koji potiče ovulaciju, povećava rizik od nastanka ciste žutog tijela nakon ovulacije. Te ciste ne sprječavaju ili ugrožavaju nastalu trudnoću.
jajnik_i_jajovod_1b

Zadnja izmjena: 30.04.2024.