Dijagnosticiranje ciste na jajniku


Dijagnosticiranje ciste na jajniku

Cista na jajniku može se ustanoviti ginekološkim pregledom. Ako je cista sumnjiva, liječnik će predložiti daljnje pretrage kako bi utvrdio koje je vrste cista i je li vam potrebna terapija.

Obično se liječnici usredotoče na nekoliko pitanja kako bi postavili dijagnozu i odredili liječenje:

  • Oblik - Je li vaša cista nepravilnog oblika?
  • Veličina - Kako je velika?
  • Sastav - Je li ispunjena tekućinom, čvrstim sadržajem ili s oboje? Ciste ispunjene tekućinom obično nisu kancerogene. One koje su ispunjene čvrstim sadržajem ili s oboje, tj. s tekućinom i čvrstim sadržajem, treba dalje obraditi kako bi se isključio rak.

Kako bi utvrdio o kojoj se vrsti ciste radi, liječnik može napraviti sljedeće pretrage:

  • Test za trudnoću - Pozitivan test za trudnoću može značiti da se radi o cisti žutog tijela koja nastaje kad puknuti folikul iz kojeg je oslobođena jajna stanica ponovo zaraste i napuni se tekućinom.
  • Ultrazvučni pregled zdjelice - U ovom bezbolnom postupku koristi se sonda (transducer) koja šalje i prima ultrazvučne valove visoke frekvencije (ultrazvuk). Sondom se prelazi preko trbuha ili se stavlja u vaginu. Tako se na ekranu aparata dobiva snimka maternice ili jajnika. Tu snimku vaš liječnik zatim može pohraniti i analizirati kako bi utvrdio prisutnost ciste i njezin položaj te o kojoj se vrsti ciste radi: onoj ispunjenoj čvrstim sadržajem, tekućinom ili s oboje.
  • Laparoskopija - Pomoću laparoskopa, tankog instrumenta opremljenog lampicom koji se kroz mali otvor umeće u trbušnu šupljinu, liječnik može vidjeti jajnike i odstraniti cistu na jajniku.
  • Krvna pretraga za tumorski biljeg CA 125  - Razine proteina zvanog karcinomski antigen 125 (CA 125) u krvi žena oboljelih od raka jajnika često su povišene. Ukoliko vam je otkrivena cista na jajnicima koja je djelomično čvrsta te imate povišeni rizik od raka jajnika, liječnik će vas uputiti na pretragu razine CA 125 u krvi kako bi ustanovio je li vaša cista kancerogena. Povišene razine CA 125 mogu biti prisutne i kod nekancerogenih stanja, na primjer kod endometrioze,  fibroida maternice i upalne bolesti zdjelice.  

Zadnja izmjena: 30.04.2024.