Liječenje ciste na jajnicima


Liječenje ciste na jajnicima

Liječenje ciste na jajnicima ovisi o vašoj dobi, vrsti i veličini ciste te o simptomima. Liječnik vam može predložiti sljedeće:

  • Čekanje uz kontrolne preglede - Možete pričekati i otići na ponovni pregled nakon jednog ili tri mjeseca ako ste u reproduktivnoj dobi, ako nemate simptome i ako je ultrazvučni pregled pokazao da se radi o cisti ispunjenoj tekućinom. Liječnik će predložiti redovite ultrazvučne kontrolne preglede kako bi ustanovio je li cista promijenila veličinu. Čekanje uz redovite ultrazvučne kontrolne preglede uobičajena je praksa koja se preporuča kod žena u postmenopauzi ako je cista ispunjena tekućinom i ima promjer manji od 2 centimetra.
  • Kontracepcijske tablete - Liječnik može preporučiti uzimanje kontracepcijskih tableta kako bi se smanjila mogućnost stvaranja nove ciste tijekom budućeg menstrualnog ciklusa. Oralni kontraceptivi značajno smanjuju rizik od raka jajnika, naime što duže uzimate kontraceptive, rizik je manji.
  • Kirurški zahvat - Liječnik može predložiti uklanjanje ciste ako je ona velika, te ukoliko ne izgleda kao funkcionalna cista, ako raste ili ako nije nestala nakon dva ili tri menstrualna ciklusa. Ciste koje uzrokuju bol ili druge simptome mogu se odstraniti. Neke ciste mogu se odstraniti bez odstranjivanja jajnika u postupku koji se zove cistektomija. Liječnik može predložiti da se odstrani zahvaćeni jajnik, a zdravi da se ostavi, taj zahvat se zove oforektomija.  Oba postupka omogućavaju ženama da ostanu plodne ukoliko su još uvijek u reproduktivnoj dobi. Također, ako je sačuvan barem jedan jajnik, nastavit će se i proizvodnja estrogena. Ako je cistična tvorevina kancerogena, liječnik će predložiti histerektomiju kako bi uklonio oba jajnika i maternicu. Nakon menopauze povećava se opasnost da novonastale cistične tvorevine na jajnicima budu kancerogene. Zbog toga, kad se cistična tvorevina razvije na jajnicima nakon menopauze, liječnici najčešće preporučuju operaciju.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.