Home / Centri A-Z / Genitalne bradavice

Genitalne bradavice

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Genitalne bradavice

Što su genitalne bradavice?

Genitalne bradavice (Condylomata acuminata, spolne bradavice, anogenitalne bradavice) su hiperplastične promjene, ponekad na peteljci, koje se nalaze na koži ili sluznici spolovila, a njihov uzročnik je humani papilomavirus (HPV).

Većina anogenitalnih bradavica, oko 90 posto, uzrokovana je genotipovima HPV 6 i HPV 11. No, mogu biti uzrokovane i genotipovima HPV 1, HPV 2, HPV 10, HPV 16, HPV 30, HPV 44 i HPV 45.

Genitalne bradavice se javljaju nekoliko tjedana ili mjeseci nakon infekcije HPV-om, a u nekim slučajevima i puno kasnije. Svakako treba spomenuti da se u većine osoba zaraženih HPV-om ne razvijaju bradavice, te su one samo nositelji virusa. Naime, samo u oko 1-2 osoba od 100 zaraženih HPV-om, razviju se anogenitalne bradavice.

Genitalne bradavice se ubrajaju u jednu od najčešće dijagnosticiranih spolno prenosivih bolesti.

Povezano s genitalnim bradavicama

Gljivične infekcije kože su jedne od najčešćih dermatoveneroloških bolesti i vrlo su čest razlog posjeta liječniku. S obzirom da je patogenost gljiva ovisna o imunološkom odgovoru pacijenta, gljive su česti uzročnik bolesti kod osoba sa smanjenim imunološkim odgovorom poput dijabetičara te osoba koje su na terapiji antibioticima, citostaticima ili boluju od nekog oblika imunodeficijencije.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje