Home / Centri A-Z / Srčani udar (infarkt miokarda)

Srčani udar (infarkt miokarda)

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Srčani udar (infarkt miokarda)

Što je srčani udar (infarkt miokarda)?

Srčani udar (infarkt miokarda) je oštećenje ili odumiranje jednog dijela srčanog mišića do kojeg dolazi zbog smanjenja ili potpunog izostanka opskrbe krvlju i kisikom. 

Veličina, a time i ozbiljnost srčanog udara (infarkta miokarda), ovise o veličini arterije koja se zatvorila (tj. koliko je veliko područje srčanog mišića koje ta arterija hrani) i prisutnosti eventualne tzv. kolateralne cirkulacije. Naime, kod jednog dijela ljudi, dugotrajna prisutnost aterosklerotskog plaka koji na jednom mjestu značajno sužava krvnu žilu, dovodi do razvoja "prirodnih premosnica, bypassa", koje nazivamo kolateralama, a koje s druge strane preuzimaju jedan dio opskrbe mišića krvlju u pogođenom području. Ponekad ove kolaterale mogu spasiti značajan dio srčanog mišića od srčanog udara, čak do te mjere da osoba preživi zatvaranje jedne velike koronarne arterije bez tegoba ili "prehoda" srčani udar (infarkt miokarda).

Povezano sa srčanim udarom

U proteklih nekoliko godina sve više smo svjedoci iznenadnih smrtnih slučajeva na športskim terenima, stoga smo zamolili akademika Davora Miličića, predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb i predsjednika Hrvatskoga kardiološkog društva, da nam objasni o čemu se tu radi.

Obična ili žuta mrkva (lat. Daucus carota), dvogodišnja je biljka iz porodice Umbelliferae, koja je raspostranjena u prirodi i u kulturama u velikom broju podvrsta i varijateta. Smatra se da je mrkva ljudima poznata već 5.000 godina kao povrće i kao lijek, a najviše se upotrebljava njen vretenasto zadebljao, crvenkasto ili žučkasto obojen korijen, koji sadrži karoten (provitamin A; 5-20 mg/100 g). Cvjetovi mrkve su bijeli, žučkasti ili ružičasti skupljeni u štitac. List je složen, pernast i usječen. Obična mrkva podrijetlom je iz središnje Azije, a od 13. stoljeća se uzgaja u Kini i sjeverozapadnoj Europi.

Od davnina se češnjak (bijeli luk, lat. Allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, češnjak se već tisućama godina također koristi i u medicini za prevenciju i liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće rabljene prirodne lijekove. Inače, češnjak potječe iz središnje Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje