Cjepivo protiv HPV-a povezano s padom učestalosti genitalnih bradavica


Cjepivo protiv HPV-a povezano s padom učestalosti genitalnih bradavica

Australsko istraživanje koje je analiziralo podatke 85.770 pacijenata pokazalo je da se zahvaljujući cjepivu protiv humanog papilomavirusa (HPV) značajno smanjila vjerojatnost da nekoj mladoj ženi budu dijagnosticirane genitalne bradavice.

Naime, pokazalo se da je učestalost genitalnih bradavica kod žena nakon uvođenja cjepiva protiv HPV-a pala s 10 na 3 posto. Jednako tako, pokazalo se da je u istom vremenskom periodu zabilježen pad učestalosti genitalnih bradavica i u muškaraca, s 12 na 7 posto.

Rezultati istraživanja ukazuju da cjepivo protiv HPV-a dovelo do značajnog pada učestalosti genitalnih bradavica ne samo kod žena, nego čaki i kod muškaraca, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju stručnjaka uvođenje programa cijepljenje protiv HPV-a zabilježilo je značajne rezultate.

Genitalne bradavice su hiperplastične promjene, ponekad na peteljci, koje se nalaze na koži ili sluznici spolovila, a uzročnici su humani papilomavirusi (HPV).

Neki tipovi HPV-a (HPV-16 i HPV-18) obično uzrokuju plosnate endocervikalne ili anorektalne bradavice, koje je teško opaziti, dok drugi tipovi HPV-a uzrokuju lako uočljive bradavice.

Izvor:
BMJ