Klinička slika genitalnih bradavica


Klinička slika genitalnih bradavica

Uočljive anogenitalne bradavice su obično mekane, vlažne, sitne ružičaste ili sive polipozne tvorbe koje mogu imati peteljku i često se gomilaju u grupice. Površine su im slične površini cvjetače.

U muškaraca najčešće nastaju ispod prepucija (kožni nabor koji prekriva glavić penisa), na koronalnom sulkusu, na vanjskom ušću mokraćne cijevi (uretre)  i uzduž penisa. Mogu se pojaviti oko anusa i u rektumu, osobito u homoseksualaca.

U žena su najčešće na stidnici (vulvi), stijenci rodnice (vagine), vratu maternice (cerviksu) i perineumu (dio između vagine i anusa).

Bradavice koje se razvijaju na koži koja je topla, vlažna i bez dlaka, imaju tendenciju da bude mekane konzistencije, dok bradavice koje se razvijaju na koži koja je suha i dlakava, imaju tendenciju da bude čvrste konzistencije.

U imunokompromitiranih bolesnika anogenitalne bradavice mogu biti opsežnije i teže izlječive.

Brzina rasta im je različita, no trudnoća, imunosupresija ili maceracija kože ubrzavaju ne samo rast promjena, već i njihovo širenje.

U većini slučajeva, anogenitalne bradavice ne uzrokuju fizičku nelagodu. Ponekad mogu uzrokovati iritaciju i bol, pogotovo ako se nalaze oko anusa. U nekim slučajevima anogenitalne bradavice mogu krvariti ili uzrokovati bol tijekom odnosa. Kada se bradavice nalaze unutar mokraćne cijevi ili anusa, može doći do krvarenja pri mokrenju ili krvarenja iz anusa.
 

Zadnja izmjena: 26.08.2014.