Home / Centri A-Z / Psorijaza

Psorijaza

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Psorijaza

Što je psorijaza?

Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama.

Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni nokti.

Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki slučajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike površine tijela.

Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Povezano s psorijazom

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Korneoterapija je važna terapijska metoda za prevenciju epidermalnih poremećaja kože koji mogu nastati zbog štetnih utjecaja okoliša. Temelji se na nanotehnologiji i primjeni biomembranskih baznih krema – ovlaživača kože, koji povećavaju vlažnost i omogućuju oporavak kože u površinskom, rožnatom sloju (engl. stratum corneum – SC).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje