Home / Centri A-Z / Psorijaza / Dijagnosticiranje psorijaze

Dijagnosticiranje psorijaze

Dijagnosticiranje psorijaze

U većini slučajeva dijagnoza psorijaze je prilično jednostavna.

Fizikalni pregled i povijest bolesti - Vaš liječnik obično može dijagnosticirati psorijazu na temelju povijesti bolesti, pregledom kože, vlasišta i noktiju.

Biopsija kože - U rijetkim slučajevima liječnik može uzeti mali uzorak kože (biopsija) koji se zatim pregledava pod mikroskopom da se utvrdi točan tip psorijaze i isključe drugi poremećaji. Biopsija se obično radi u liječničkoj ambulanti uz primjenu lokalnog anestetika.

Druga stanja koja sliče psorijazi su sljedeća:

  • Seboroički dermatitis - Ovu vrstu dermatitisa karakterizira, masna, perutava, crvena koža koja svrbi. Često se nalazi na masnijim područjima tijela kao što su lice, gornji dio trupa i leđa. Seboroični dermatitis se može pojaviti i na vlasištu u obliku tvrdokorne prhuti koja izaziva svrbež.
  • Lichen planus - To je upalno stanje kože, a izgleda kao niz zaravnatih kvržica (lezija) koje svrbe i javljaju se na rukama i nogama.
  • Tinea corporis na tijelu - Tinea corporis je gljivična bolest gornjeg sloja kože. Zaraza se očituje kao crveni, ljuskasti ospi u obliku prstena ili kruga.
  • Pityriasis rosea - Ovo često stanje kože obično započinje kao jedna velika mrlja na prsima, abdomenu ili leđima koja se zatim širi. Osip pityriasis rosea-e često se širi od sredine tijela, a oblikom podsjeća na viseće grane smreke. Ova bolest obično nestaje nakon šest do osam tjedana.

Zadnja izmjena: 24.03.2011.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje