Što uzorokuje psorijazu?


Što uzorokuje psorijazu?

Uzrok psorijaze nije u potpunosti poznat. Smatra se da je povezan s imunološkim sustavom i njegovom interakcijom s okolišem u osoba koje su genetički osjetljive. Točnije, ključna stanica je jedna vrsta bijele krvne stanice koja se zove T limfocit. T limfocit obično putuje kroz tijelo te otkriva i bori se protiv stranih tvari kao što su virusi ili bakterije. Međutim, ako imate psorijazu, T limfociti zabunom napadaju zdrave stanice kože, kao da se radi o zacjeljivanju rane ili borbi protiv infekcije.

Preaktivni T limfociti izazivaju druge imunološke odgovore. Naime dolazi do proširenja krvnih žila u koži oko plaka i povećanog broja drugih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože. Te promjene izazivaju povećanu proizvodnju kako zdravih stanica kože tako i T limfocita te drugih bijelih krvnih stanica. To dovodi do neprekinutog ciklusa u kojem se nove stanice kože prebrzo (za nekoliko dana, a ne nekoliko tjedana) sele u najgornje slojeve kože. Odumrla koža i bijele krvne stanice ne mogu se dovoljno brzo oljuštiti pa se stvaraju debele, ljuskaste tvorbe na površini kože. To obično ne prestaje sve dok lijekovi ne prekinu ciklus.

Nije potpuno jasno zašto se T limfociti tako ponašaju u osoba s psorijazom. Istraživači misle da važnu ulogu imaju genetski čimbenici i okolina.

Okidači za pojavu psorijaze

Psorijaza se obično javlja ili pogoršava zbog nekog "okidača" kojeg biste mogli prepoznati i zatim izbjegavati. Čimbenici koji mogu biti okidači za pojavu psorijaze su sljedeći:

  • infekcije kao što je streptokokna upala grla ili upala sluznice u ustima
  • ozljeda kože poput posjekotine, ogrebotine, ugriza insekta ili teške opekline od sunca
  • stres
  • hladno vrijeme
  • pušenje
  • pretjerano uživanje alkohola
  • neki lijekovi - na primjer litij koji se koristi za liječenje manije; lijekovi za povišeni krvni tlak kao što su beta blokatori; lijekovi protiv malarije i jodidi

Zadnja izmjena: 22.08.2019.