Istočna Europa i sjeverna Azija


istocna-europa
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u istočnu Europu i sjevernu Aziju pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Trbušni tifus – Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom.
  • Ako je potrebno, treba se docijepiti cjepivom protiv tetanusa i difterije te ospica.

Bolesti u istočnoj Europi i sjevernoj Aziji (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Opasnost od malarije u ovom području postoji u Armeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Kirgistanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, pa putnici u dogovoru s liječnikom moraju uzimati određenu antimalaričnu terapiju, ovisno o području i rezistenciji na nju, te se također zaštititi repelentima od uboda komaraca. Svakako razgovarajte o malariji s liječnikom koji će vam preporučiti i preventivnu terapiju ovisno o području u koje idete. Nema rizika od malarije u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Kazahstanu, Letoniji, Litvi, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji te Ukrajini. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Žuta groznica

Na području istočne Europe i sjeverne Azije nema opasnosti od žute groznice.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetre (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu).

Ostale bolesti

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest središnjeg živčanog sustava koju prenose krpelji u kontinentalnim šumama Europe i Azije do Pacifika. Najčešće se javlja u Rusiji, Češkoj, Letoniji, Litvi, Estoniji, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji. U riziku su putnici koji ljeti posjećuju šume i osobe koje piju nepasterizirane mliječne proizvode. Bolest se može prevenirati cijepljenjem i zaštitom repelentima.

Ostale su zarazne bolesti koje se javljaju u ovoj regiji tuberkuloza, hepatitis B i C te kožna i visceralna lišmenioza u dijelovima Azerbajdžana i Tadžikistana. Epidemije difterije povremeno se javljaju u dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza pa se potrebno docijepiti.

Zadnja izmjena: 14.12.2010.