Vitamin B6 može povećati rizik od hipoglikemije kod osoba s dijabetesom


Vitamin B6 može povećati rizik od hipoglikemije kod osoba s dijabetesom

Novi genetski dokazi osporavaju uobičajena uvjerenja o vitaminskim dodacima za dijabetes, otkrivajući da previše vitamina B6 može povećati rizik od opasnih epizoda niskog šećera u krvi.

Naime, koncentracije vitamina B6 bile su snažno povezane s dijabetičkom hipoglikemijom, identificirajući vitamin kao potencijalni faktor rizika u progresiji bolesti i ističući potencijalnu potrebu za praćenjem vitamina i točnim savjetima o dodacima prehrani.

Veza vitamina B6 s hipoglikemijom oslanjala se isključivo na jedan genetski marker (rs4654748) – ključno ograničenje koje naglašava potrebu za replikacijom s jačim genetskim dokazima.

Studija ukazuje na potencijalnu vezu u obliku slova U za vitamin B6, naime, nedostatak vitamina B6 šteti kontroli glukoze, a prekomjerni unos vitamina B6 može izazvati opasne padove šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Izvor:
Food Science & Nutrition