Sjeverna Amerika i Kanada


Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u sjevernu Ameriku pa porazgovarajte s liječnikom o tome.

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Ako je potrebno, treba se docijepiti cjepivom protiv tetanusa i difterije.

Rizici od zaraznih bolesti

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest središnjeg živčanog sustava koju prenose krpelji u kontinentalnim šumama. Najčešće se javlja u sjeveroistočnom dijelu SAD-a, na srednjem Atlantiku i na srednjem zapadu SAD-a te u jugozapadnim pokrajinama Kanade. U opasnosti su putnici koji ljeti posjećuju šume i koji piju nepasterizirane mliječne proizvode. Bolest se može prevenirati cijepljenjem i zaštitom repelentima.

Ostale zarazne bolesti koje se mogu javiti u ovom području, u divljim predjelima, su bjesnoća, kuga, Rocky Mountain pjegava groznica, tularemija i neke vrste encefalitisa, a prenose ih divlje životinje (rakuni, šišmiši, lisice i druge). Kokcidiodomikoza je endemska u jugozapadnom SAD-u, a histoplazmoza u područjima uz Mississippi, u Ohiju i uz rijeku St. Lawrence. Plućni sindrom izazvan hanta virusom može se javiti u zapadnim državama SAD-a, a bilo je i slučajeva zaraze virusom zapadnog Nila koji izaziva encefalitis, i to u svim područjima SAD-a.

Legionarska bolest je zarazna bolest uzrokovana s bakterijom Legionella te se javlja sporadično, i to uglavnom kao epidemija kod turista u hotelima i hotelskim naseljima.

Žuta groznica – nema rizika od žute groznice u sjevernoj Americi. Može biti tražena potvrda ako dolazite iz zemalja srednje i južne Amerike ili subsaharske Afrike.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu, a pronađeni su u cijeloj sjevernoj Americi.

Oblik Creutzfeldt-Jacobsove bolesti poznatiji kao "kravlje ludilo" ili spongiformna encefalopatija javljao se u nekoliko slučajeva i u SAD-u i Kanadi.

Trihineloza se također javlja, i to obično u velikim epidemijama vezano uz konzumiranje nedovoljno termički obrađenog mesa.

Zadnja izmjena: 14.12.2010.