Crijevni mikrobiom može utjecati na rizik od raka debelog crijeva
Već neko vrijeme poznato je da upala utječe na razvoj raka debelog crijeva, a sad je nova studija pokazala da i crijevni mikrobiom također ima ulogu u nastanku raka debelog crijeva.
Već neko vrijeme poznato je da upala utječe na razvoj raka debelog crijeva, a sad je nova studija pokazala da i crijevni mikrobiom također ima ulogu u nastanku raka debelog crijeva.
Prema rezultatima studije u kojoj je sudjelovalo više od 20.000 bolesnika, mlađe odrasle osobe s rakom debelog crijeva, koji je metastazirao u druge dijelove tijela, imaju veći rizik od daljnje progresije bolesti i smrti, nego bolesnici srednje životne dobi.
Analiza 20 studija u kojima je sudjelovalo gotovo milijun ispitanika, pokazala je da su oboljeli od dijabetesa tip 2 izloženi većem riziku od razvoja raka debelog crijeva i raka dojke.
Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo 47.000 bolesnika pokazalo je da pušenje povećava za 30 posto rizik od komplikacija i smrti nakon kirurškog zahvata na debelom crijevu.
Rezultati dviju studija pokazali su da su osobe koje su koristile neku od trenutno preporučenih procedura probira za rak debelog crijeva izložene manjem riziku da će umrijeti od raka debelog crijeva.
Švedsko istraživanje pokazalo je da pacijenti s rakom pluća i rakom debolog crijeva, koji su redovito uzimali niske doze acetilsalicilne kiseline (75 mg) prije dijagnoze, obično imaju manje uznapredovale karcinome.
Škotski znanstvenici s University of Edinburgh otkrili su da je konzumacija zaslađenih napitaka, kolača, keksa, grickalica i slastica, povezana s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.
Istraživanje provedeno na gotovo 40.000 žena u dobi od 45 i više godina pokazalo je da žene koje uzimaju niske doze acetilsalicilne kiseline svaki drugi dan, imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.
Istraživanje provedeno na više od 2.300 bolesnika s rakom debelog crijeva pokazalo je da su oboljeli od raka debelog crijeva, koji su prije i nakon postavljanja dijagnoze jeli velike količine crvenog i procesiranog mesa, izloženi većem riziku od umiranja zbog raka debelog crijeva.
Brojne studije pokazale su da svakodnevno uzimanje niskih doza acetilsalicine kiseline može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, no nova studija ukazuje da mutacije gena koje se mogu naći kod različitih karcinoma debelog crijeva mogu utjecati na navedeni učinak.