Kemoterapija štetnija za srce dijabetičara


Kemoterapija štetnija za srce dijabetičara

Oboljeli od karcinoma koji imaju dijabetes, izloženi su većem riziku od težih oštećenja srca usljed kemoterapije, ukazuje nova studija. Navedena oštećenja srca, u konačnici mogu dovesti do zatajivanja srca.

Valja spomenuti, da je u posljednje vrijeme sve više izvješća koja ukazuju na kardiotoksični učinak kemoterapeutika znanih kao antraciklini. Najpoznatiji antrakciklini su doksorubicin i epirubicin. Antraciklini se koriste u liječenju raka dojke, solidnih tumora u djece, sarkoma mekih tkiva, agresivnih limfoma, leukemije, raka jajnika, raka maternice, raka želuca, raka mokraćnog mjehura i raka pluća.

Dobra vijest je da spomenuta kardiotoksičnost može biti reverzibilna u ranim stadijima prije nego što se razvije zatajivanje srca.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 83 pacijenta, 54 njih s rakom dojke, 20 s limfomom i 9 s rakom želuca. Oboljeli od dijabetesa pokazivali su više znakova oštećenja srca za koje se smatra da su rani znak upozorenja za zatajivanje srca.

Smatra se da pacijenti oboljeli od raka trebaju strogo kontrolirati svoje kardiovaskularne čimbenike rizika s promjenama u načinu života, te ako je potrebno i s lijekovima. No, kardiovaskularna prevencija ne bi trebala utjecati na primjenu kemoterapije, obzirom da je liječenje raka prvi prioritet.

Izvor:
European Society of Cardiology PR