Uzimanje vitamina E i selena ne smanjuje rizik od raka debelog crijeva


Uzimanje vitamina E i selena ne smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Izgleda da redovito uzimanje vitamina E i selena ne smanjuje rizik od razvoja polipa koji mogu dovesti do razvoja raka debelog crijeva, ukazuje nova studija provedena u SAD-u i Kanadi na više od 6.500 ispitanika.

Naime, kolonoskopskim pregledom pokazalo se da je zastupljenost kolorektalnih adenoma bila gotovo jednaka u ispitanika koji su uzimali spomenute antioksidanse te ispitanika koji ih nisu uzimali.

Inače, prethodno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje vitamina E i selena ne spriječava razvoj raka prostate.

Polipi, znani kao kolorektalni adenomi i "prekancerozni" polipi, u 10 posto slučajeva se razvijaju u zloćudne tumore. Većina je polipa asimptomatska ili su smetnje nespecifične (nadutost, neodređena bolnost, proljevi). Zbog toga polipi ostaju neotkriveni do pojave komplikacija poput krvarenja ili crijevne opstrukcije.

Većina polipa debelog crijeva otkriva se slučajno u tijeku kolonoskopije koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Irigografija u dvostrukom kontrastu (zrak/kontrast) otkriva samo veće polipe, a broj lažno pozitivnih rezultata velik je u slučaju loše pripreme za pretragu kada ostaci fecesa imitiraju polipe. U novije vrijeme može se primjeniti i virtualna kolonoskopija.

Izvor:
Cancer Prevention Research