Home / Centri A-Z / Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najrašireniji hormonalni poremećaj u žena reproduktivne dobi. Ime tog stanja potječe od izgleda jajnika. Naime, u većine žena oboljelih od tog poremećaja jajnici su povećani i puni malih cista koje se nalaze uz vanjski rub svakog jajnika (policistični izgled).

Kod žena oboljelih od sindroma policističnih jajnika menstruacije su rijetke ili dugo traju, javljaju se pojačana dlakavost, akne i pretilost. Menstrualni poremećaji upućuju na to stanje već u adolescentnoj dobi, ali se sindrom policističnih jajnika može otkriti i kasnije.

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat.  Žene sa sindromom policističnih jajnika obično teže zatrudne zbog neredovite ovulacije ili zbog izostanka ovulacije. Rano postavljanje dijagnoze i liječenje sindroma policističnih jajnika može smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija kao što su dijabetes tipa 2, srčana bolest i moždani udar.

Povezano sa sindromom policističnih jajnika

Neplodnost se definira kao nemogućnost zanošenja nakon jedne godine nezaštićenih odnosa. Glavni je uzrok, smatra se, odgađanje rađanja iza 30-te godine života.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje