Home / Centri A-Z / Vaginalna mikroflora

Vaginalna mikroflora

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Vaginalna mikroflora

Što su promjene vaginalne mikroflore?

Vaginalna mikroflora je prirodni način zaštite intimnih dijelova žene, a čini je više od 50 vrsta mikroorganizama. Blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i "dobre" bakterije ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se ondje nastane.

Stres, oslabljeni imunitet, česte promjene partnera, kao i hormonske promjene (npr. trudnoća, klimakterij) mogu utjecati na ravnotežu vaginalne mikroflore. Jednako tako, i antibiotici te oralni kontraceptivi također mogu, mijenjanjem vaginalne mikroflore, utjecati na pojavu neugodnih simptoma u intimnom području.

Poremećaj vaginalne mikroflore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće javlja kod žena u reproduktivnom razdoblju. Uzroci promjene vaginalne mikroflore kod žena su različiti, no svima je zajednički oslabljeni imunosni sustav i opća slabost organizma. Stres (fizički i/ili psihički) i kronična iscrpljenost razorno djeluju na imunitet. Iz tog razloga je mentalna higijena ženama jednako važna kao fizička. U današnjem ludom tempu života potrebno je znati slušati svoje tijelo.

Povezano s vaginalnom mikroflorom

Fiziološka ili normalna flora rodnice (sve bakterije koje naseljavaju zdravu rodnicu) je dinamičan ekosustav podložan čestim izmjenama te dominantno sastavljen od laktobacila. Najčešće vrste vaginalnih laktobacila su Lactobacillus crispatus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus jensenii i Lactobacillus iners. Laktobacili su važni za obranu rodnice od infekcija jer svojim produktima održavaju kiseli pH rodnice što sprječava razmnožavanje potencijalno štetnih mikroorganizama. Ukoliko dođe do neravnoteže u zastupljenosti pojedinih vrsta laktobacila te pojave bakterija koje se rijetko nalaze u većoj količini u zdravoj rodnici, osobito bakterija Gardnerella vaginalis i Atopobium vaginae, govorimo o bakterijskoj vaginozi (BV).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje