Home / Centri A-Z / Vaginalna mikroflora

Vaginalna mikroflora

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Vaginalna mikroflora

Što su promjene vaginalne mikroflore?

Vaginalna mikroflora je prirodni način zaštite intimnih dijelova žene, a čini je više od 50 vrsta mikroorganizama. Blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i "dobre" bakterije ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se ondje nastane.

Stres, oslabljeni imunitet, česte promjene partnera, kao i hormonske promjene (npr. trudnoća, klimakterij) mogu utjecati na ravnotežu vaginalne mikroflore. Jednako tako, i antibiotici te oralni kontraceptivi također mogu, mijenjanjem vaginalne mikroflore, utjecati na pojavu neugodnih simptoma u intimnom području.

Poremećaj vaginalne mikroflore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće javlja kod žena u reproduktivnom razdoblju. Uzroci promjene vaginalne mikroflore kod žena su različiti, no svima je zajednički oslabljeni imunosni sustav i opća slabost organizma. Stres (fizički i/ili psihički) i kronična iscrpljenost razorno djeluju na imunitet. Iz tog razloga je mentalna higijena ženama jednako važna kao fizička. U današnjem ludom tempu života potrebno je znati slušati svoje tijelo.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje