Sve više zaraženih novim koronavirusom u Hrvatskoj


Sve više zaraženih novim koronavirusom u Hrvatskoj

Danas je potvrđeno da je u Hrvatskoj do 21. ožujka zabilježeno 168 osoba s infekcijom novim koronavirusom (COVID-19), od kojih je jedna osoba preminula. Zabrinjavajuć je broj novooboljelih što znači da se radi o lokalnoj transmisiji virusa.

Loše je to što pojedinci ne poštuju pravila vezana uz samoizolaciju te neki ne poštuju pravila koje daje Stožer civilne zaštite. U slučaju dok sustav nadzire epidemiju, moguće je upravljati tom situacijom, usmjeravati tokove i utjecati na njene ishode. Dok se ne poštuje, postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Više ne molim i ne apeliram već zahtjevam da se poštuju upute Stožera civilne zaštite, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti prof. dr. sc. Alemka Markotić izjavila je da je vrijeme da shvatimo da ne gledamo film, nego da živimo u stvarnosti. Jutros sam opet vidjela starije građane kako idu oko placa. Čujem da se sjedi u grupama na terasama koje ne rade. Ako želimo korona party, imat ćemo ga. A mislim da ne želimo. Kako izgleda korona party? Tako da netko završi kao teško bolestan, na respiratoru ili još teže.

Došlo je vrijeme da zaustavimo sve, sve ono što nije nužno za osiguranje života građana. Na stranicama HZJZ-a ćemo objašnjavati kako provoditi ono što će ostati dopušteno. Jučer smo imali 29 zaraženih, što je četvrtina ukupnog broja zaraženih, rekao je Krunoslav Capak, čelni čovjek HZJZ-a.

Što se tiče zemalja u okruženju, i dalje je vrlo zabrinjavajuća situacija u Italiji, naime u Italiji je samo jučer umrlo 627 ljudi, sveukupno je zaraženo 47.021 ljudi, a ukupno umrlo 4.032. U Sloveniji je dosad potvrđeno 341 slučajeva zaraze koronavirusom, u Srbiji 149, u Bosni i Hercegovini 90, Crnoj Gori 14, Madžarskoj 103 i u Austriji 2.695. 

U svijetu je trenutno zaraženo novim koronavirusom 279.267 osoba, a umrlo ih je od infekcije 11.585.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.