Novim koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo 99 osoba


Novim koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo 99 osoba

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite povrđeno je da u Hrvatskoj ima 99 potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom. Također, valja spomenuti da je osoba koja je preminula u Istri, bila pozitivna na koronavirus, no smatra se da to nije bio razlog njene smrti. Dosada je ukupno testirano 1.264 uzorka i situacija je epidemiološka dobra. 

Inače, danas u 00:01, na snagu je stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se na mjesec dana otkazuju svi javni događaji i zatvara većina trgovina u Hrvatskoj kao mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Otvorene ostaju trgovine prehrambenih namirnica i one koje prodaju higijenske proizvode, uključujući i one u velikim trgovačkim centrima, kao i tržnice. Stroge mjere vrijedit će 30 dana.

Otvorene će biti i benzinske crpke, kiosci, pekarnice i specijalizirane trgovine s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, te prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala. Trgovine koje ostaju otvorene neće raditi skraćeno da se ne bi stvorio kontraefekt okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu u kraćem vremenskom razdoblju.

U Hrvatskoj se od danas otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice.

Zatvaraju se muzeji, kazališta i kina. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također, obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, te vjerska okupljanja.

Na snagu stupa i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza, s tim da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.
Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje i putnike u tranzitu.

Što se tiče zemalja u okruženju, u Italiji je i dalje kritična situacija, naime zaraženo je 35.713 ljudi, te umrlo 2.978, i to samo jučer 475 ljudi. U Sloveniji je dosad potvrđeno 286 slučajeva zaraze koronavirusom, u Srbiji 97, u Bosni i Hercegovini 39, Madžarskoj 73 i u Austriji 1.843. 

U svijetu je trenutno zaraženo novim koronavirusom 220.222 osoba, a umrlo ih je od infekcije 8.982.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera