Abirateron produžuje živote pacijenata s uznapredovalim rakom prostate


Abirateron produžuje živote pacijenata s uznapredovalim rakom prostate

Izgleda da bi muškarci s uznapredovalim rakom prostate mogli izbjeći kemoterapiju dodavanjem antiandrogena abiraterona standardnoj hormonskoj terapiji za liječenje raka prostate, ukazuju rezultati dviju studija, STAMPEDE i LATITUDE. Naime, pridodavanje abiraterona androgen deprivacijskoj terapiji smanjuje rizik od smrti usljed raka prostate za gotovo 40 posto.

Testosteron pospješuje rast raka prostate, pa liječnici koriste androgen deprivacijsku terapiju (ADT) kako bi zaustavili proizvodnju muških hormona u testisima. Međutim, androgen deprivacijska terapija ne zaustavlja nadbubrežnu žlijezdu i stanice raka prostate u proizvodnji malih količina testosterona.

Abirateron zaustavlja stvaranje testosterona u organizmu, što može usporiti rast raka prostate. Koristi se za liječenje raka prostate koji se proširio u druge dijelove tijela. Uzima se jednom dnevno.

Inače, trenutno se za liječenje uznapredovalog raka prostate koristi kombinacija kemoterapeutika docetaksela i hormonske terapije.

Prema mišljenju stručnjaka, abirateron pruža razumnu alternativu kemoterapiji za muškarce s uznapredovalim rakom prostate.

Na prvi pogled, izgleda da je abirateron uspješniji od kemoterapije u liječenju raka prostate te da ima manje toksičnih nuspojava.

Izvor:
ASCO annual meeting 2017