Acetilsalicilatna kiselina može smanjiti rizik od raka debelog crijeva kod ljudi koji vode nezdrav život
Redovita primjena acetilsalicilatne kiseline može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva kod ljudi s većim čimbenicima rizika za bolest povezanima s načinom života, ukazuje nova studija.
Nasuprot tome, oni sa zdravijim načinom života imaju niži osnovni rizik od kolorektalnog karcinoma, pa je stoga njihova korist od acetilsalicilatne kiseline bila manje izražena.
Valja spomenuti, da je ranije postojala preporuka za dnevnu nisku dozu acetilsalicilatne kiseline za prevenciju kardiovaskularnih događaja i raka debelog crijeva kod svih odraslih osoba u dobi od 50 do 59 godina (dobna skupina s najvećim rizikom od raka debelog crijeva). No, 2016. godine je preporuka djelomično povučena zbog zabrinutosti da acetilsalicilatna kiselina povećava rizik od gastrointestinalnog krvarenja.
Redovita upotreba acetilsalicilatne kiseline definirana je kao dvije ili više standardnih doza (325 mg) tableta tjedno ili dnevne niske doze (81 mg) acetilsalicilatne kiseline.
Prethodne studije su pronašle dokaze koji sugeriraju da acetilsalicilatna kiselina može smanjiti proizvodnju proupalnih proteina, poznatih kao prostaglandini, koji mogu pospješiti razvoj raka. Acetilsalicilatna kiselina također može blokirati signalne putove koji uzrokuju nekontrolirani rast stanica, utjecati na imunološki odgovor protiv stanica raka i blokirati razvoj krvnih žila koje opskrbljuju stanice raka hranjivim tvarima.
Izvor:
JAMA Oncology