Home / Centri A-Z / Rak debelog crijeva / Dijagnosticiranje raka debelog crijeva

Dijagnosticiranje raka debelog crijeva

Digitorektalni pregled

  • manualni pregled završnog dijela debelog crijeva.

Pregled stolice na okultno krvarenje

p1
Ovim testom provjerava se postoje li tragovi krvi u stolici

Irigografija

p2
 
Ovo je posebna vrsta rendgenske pretrage kojom se omogućuje pregled debelog crijeva u cijelosti. U završno crijevo umeće se tanka cjevčica putem koje se unosi kontrastno sredstvo i zrak kako bi se ustanovile moguće nepravilnosti u ispunjenost crijevne šupljine tj. otkrile neuobičajene izrasline ili polipi.

Rektoskopija

p3
 
Koristi se kruta ili fleksibilna optička cijev kojom se pregledava završni dio debelog crijeva. Ovom je metodom moguće uzeti materijal (komadić crijevne sluznice) za patohistološku analizu, te odstraniti patološke izrasline - polipe. Gotovo polovica svih polipa debelog crijeva nalazi se na ovom području. Uklanjanjem polipa sprečava se nastanak raka.

Kolonoskopija 

p4
 
Koristi se fleksibilna optička cijev kojom se pregledava debelo crijevo u cjelosti. Ovom je metodom također moguće uzeti materijal za patohistološku analizu, te odstraniti patološke izrasline - polipe. Uklanjanjem polipa sprečava se nastanak raka.
Prilikom ove pretrage, bolesniku se obično daje blagi sedativ.

Ultrazvučni pregled

p5
 
Ovo je neinvazivna pretraga trbušnih organa putem uređaja koji proizvodi visokofrekventne zvučne valove u svrhu pronalaženja tumorske tvorbe odnosno znakova lokalnog ili udaljenog širenje raka.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje