Alarmantno visoka uporaba oksibutinina kod starijih pacijenata


Alarmantno visoka uporaba oksibutinina kod starijih pacijenata

Više od jedne četvrtine starijih Amerikanaca s preaktivnim mokraćnim mjehurom od svojih liječnika dobiva recepte oksibutinina, unatoč dobro dokumentiranoj vezi između antimuskarinskih lijekova i kognitivne disfunkcije u starijih osoba, ukazuje nova studija.

Oksibutinin pripada skupini lijekova koji se nazivaju antikolinergici i urinarni spazmolitici. Djeluje na način da opušta mišiće mokraćnog mjehura i onemogućuje nagle kontrakcije (naglo stezanje) mišića mokraćnog mjehura. Tako pomaže kontroli oslobađanja vode (urina).

Inače, prethodno istraživanje je pokazalo da su se kod pacijenata s demencijom, u dobi od 65 i više godina, u više od 25 posto slučajeva propisivali "potencijalno neprikladni" antikolinergici. Poznato je da su antikolinergički lijekovi uključujući antimuskarinske lijekove, tricikličke antidepresive i antihistaminike prve generacije, povezani s većim rizikom od demencije.

Zbog navedenih dokaza, smjernice od European Association of Urology (EAU) za liječenje urinarne inkontinencije, ne preporučaju primjenu oksibutinina kod starijih pacijenata s rizikom od kognitivne disfunkcije.

Izvor:
European Association of Urology (EAU) 2017 Congress