Alemtuzumab može smanjiti stupanj invalidnosti u oboljelih od multiple skleroze


Alemtuzumab može smanjiti stupanj invalidnosti u oboljelih od multiple skleroze

Izgleda da alemtuzumab (Lemtrada), lijek koji se obično koristi za liječenje pacijenata s uznapredovalom multiplom sklerozom, može osigurati dugoročnu remisiju u novodijagnosticiranih pacijenata s multiplom sklerozom, koja može trajati čak pet do osam godina, ukazuje nova studija.

Inače, zbog ozbiljnih nuspojava, lijek alemtuzumab se u SAD-u primjenjuje samo u pacijenata kod kojih ostale terapije za multiplu sklerozu nisu bile uspješne.

Prema mišljenju stručnjaka, davanje alemtuzumaba u početnoj fazi bolesti, ne samo da može usporiti napredovanje multiple skleroze, nego čak može povratiti neke izgubljene funkcije te smanjiti stupanj invalidnosti koja je posljedica multiple skleroze. Nakon primjene alemtuzumaba također je uočeno i poboljšanje kognitivnih sposobnosti, kao i poboljšanje kretanja bez tremora i nespretnosti.

U istraživanju je sudjelovalo 628 pacijenata s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom, koji nisu imali pozitivan odgovor na barem jedan lijek za multiplu sklerozu.

Zbog mogućih nuspojava, pacijentima koji su bili liječeni alemtuzumabom, treba se svaki mjesec kontrolirati krv i mokraća, četiri godine nakon posljednje doze.

Alemtuzumab, djeluje kao "rebooter" imunosnog sustava, naime, prvo ga iscrpljuje, a zatim ga oporavlja. U fazi iscrpljivanja imunosnog sustava, postoji rizik  od infekcije tijekom 8 do 12 mjeseci. Dok u fazi obnavljanja imunosnog sustava postoji rizik od razvoja autoimune bolesti poput Gravesove bolesti i idiopatske trombocitopenične purpure. No, valja znati da se te bolesti mogu liječiti.

Izvor:
Neurology